Standard dreigt alweer naast Europees voetbal te grijpen: wat te onthouden van dit seizoen?

Sport |

Het seizoen van Standard heeft de allure van een bergrit in de Tour de France. Het was een ware rollercoaster voor de Rouches, van totale offdays tot topprestaties, en terug. Maar op het einde van de rit dreigen de Luikenaars opnieuw zonder Europees ticket te eindigen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het einde van dit seizoen is nog niet in zicht, maar Standard dreigt wel Europa mis te lopen. Met zeven punten achterstand op AA Gent en nog drie wedstrijden te gaan, is er een wonder nodig om de Buffalo’s in te halen. In het voetbal is niets onmogelijk, maar na 37 competitiewedstrijden wijst alles erop dat Standard een kruis mag maken over Europees voetbal volgend seizoen in Sclessin.

Betekent dat automatisch dat het seizoen van de Rouches opnieuw mislukt is? Niet echt. De aangekondigde doelstelling was immers niet al te hoog gegrepen: de Europe Play-offs halen. En dat is het stamnummer 16 gelukt. De ploeg kwam nooit helemaal op toerental in die play-offs, maar toch zijn er veel positieve zaken te onthouden over de Luikse jaargang 2022-2023.

De machine staat weer op de rails

Het seizoen 2021-2022 van Standard was rampzalig. Een eindplaats in de stand ver van de play-offs, een ontbrekende spelvisie, een stoelendans op de coachpositie en een ploeg die duidelijk niet op niveau was: er was dringend nood aan een tabula rasa bij de Rouches en een nieuwe wind, zowel op als naast het veld. Maar veranderingen hebben tijd nodig.

Toen ze de club in april overnamen, had 777 Partners het plan aangekondigd om opnieuw iets solide op te bouwen, te beginnen met de financiële basis van de club. Het was dan ook duidelijk dat de sportieve kant dit seizoen niet ultra ambitieus zou zijn. Om deze sportieve heropleving te leiden, tegen de achtergrond van een overgangsseizoen, kozen de Amerikanen voor Ronny Deila.

Het mag gezegd dat de Noorse coach van Les Rouches in zijn missie is geslaagd. Akkoord, Standard bracht niet altijd even oogstrelend voetbal, liet vaak steken vallen en mist op veel posities nog kwaliteit, maar Deila heeft de Luikse machine ondanks alles nieuw leven ingeblazen, het enthousiasme van het publiek aangewakkerd en een sportieve dynamiek geïnstalleerd die, zonder perfect te zijn, toch zeer positief is. Er is nu weer een visie en een specifieke filosofie van de coach die goed aansluit bij de geest van de club.

Enkele leuke verrassingen bij de spelers

Eén ding is duidelijk: voor dit Standard zijn de Europe Play-offs het hoogst haalbare. Op sommige momenten overstegen de Rouches zichzelf, in vergelijking met de kwaliteit van de kern. Sommige spelers hebben teleurgesteld, vooral in de aanval. Anderen hebben verrast en indruk gemaakt.

Onder de nieuwkomers kunnen we Marlon Fossey noemen. Hoewel de Amerikaan verdedigend niet altijd foutloos was, heeft hij zijn streng getrokken in de rol van rechtsbuiten. Anderzijds verraste Aaron Donnum in zijn nieuwe rol. De Noor is opgebloeid en een vaste waarde geworden in het team van Deila. Ook de terugkeer van William Balikwisha is een opsteker dit seizoen.

En dan zijn er nog de jongeren. Ronny Deila heeft zijn vertrouwen gesteld in de Luikse jeugdopleiding. Jongelingen als Cihan Canak en Lucas Noubi kregen veel speelkansen in het eerste elftal. Ook Nathan Ngoy kreeg veel speelminuten toebedeeld.

Niet enkel rozengeur en maneschijn

Maar er zijn ook veel werkpunten voor volgend seizoen. De ploeg van dit jaar is erg onevenwichtig. In de verdediging waren er weinig alternatieven, en dus zijn versterkingen in die linie broodnodig. Voorin heeft de club dit jaar weliswaar verschillende nieuwe rekruten uitgeprobeerd, maar de meesten hebben teleurgesteld. Er zal een kwaliteitsinjectie nodig zijn om volgend seizoen beter te doen dan nu.

Wat de doelstellingen betreft, kan een prestigieuze traditieclub als Standard zich eigenlijk geen extra seizoen zonder Europees voetbal veroorloven. Dat Play-off 1 volgend seizoen weer met zes ploegen gespeeld wordt, is dan ook een meevaller voor de Luikenaars. En waarom geen goed resultaat halen in de beker van België, want Ronny Deila kondigde bij zijn komst aan dat hij minstens één trofee wil winnen met Standard. Het zou ook de kortste weg naar Europa zijn, of het nu de Europa League of de Conference League is.

Volg de Jupiler Pro League, en met name de wedstrijd van Standard tegen Westerlo deze zaterdag om 18u15, op de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ video aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Meer nieuws:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top