Hoe Mark van Bommel een ander mens is geworden sinds hij coach is

Sport | Mark van Bommel was een zeer opvallende voetballer, die door velen werd aanzien als een ‘smeerlapje’ op het veld. Als trainer is hij bij Royal Antwerp FC de rust zelve. De Nederlander onderging een opvallende gedaanteverwisseling.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Mark van Bommel tekende afgelopen zomer een contract als trainer van Antwerp. In België kenden we hem vooral als speler. Van Bommel was een dienende speler, die alles uit de kast haalde om te winnen. Een winnaar pur sang, die op het randje durfde te spelen. Iedereen vroeg zich dan ook af of hij net zo vurig zou zijn als trainer. Van Bommel toonde zich tot op heden als een zeer rustige en aimabele coach, die vooral rust uitstraalt. Hij is de tegenpool van de voetballer Van Bommel. Een opvallend verschil.

Zijn kalmte is zijn kracht

Van Bommel deed nog niet veel ervaring op als trainer. Hij was anderhalf jaar coach bij PSV en vier maanden hoofdtrainer bij VfL Wolfsburg. Als speler deed hij wel zeer veel ervaring op bij topclubs als PSV, FC Barcelona, Bayern München en AC Milan. Daar werkte hij onder toptrainers, die hem ongetwijfeld veel hebben bijgebracht voor zijn latere carrière als trainer. Een coach moet anders denken dan een speler. Van Bommel beseft dat maar al te goed.

"Het is een compleet tegenovergesteld karakter van wat we vroeger op het veld zagen en het is een kracht voor hem om te weten hoe hij heel kalm moet blijven", legt doelman Jean Butez uit. Antwerp straalt ook vertrouwen en rust uit in deze play-offs. De zege tegen Club Brugge is daar een goed voorbeeld van. Van Bommel had nerveus kunnen zijn naast het veld, want Antwerp stond 0-2 achter. Dat deed hij niet. Die rust die de coach uitstraalt zet hij over op zijn ploeg en zij zullen zelden of nooit panikeren. Dat is een zeer grote kwaliteit, zeker in een periode wanneer de prijzen worden uitgedeeld.

Spelers motiveren

De andere grote kracht van Mark van Bommel als coach is het vermogen om zijn groep te motiveren. Bovendien weet hij hoe spelers denken, aangezien hij dus zelf een grote carrière als speler heeft weten uit te bouwen. Daarnaast toont hij een grote zelfverzekerdheid, die kenmerkend is voor Nederlanders en die wel past in Antwerpen. Hij sprak al voor het seizoen over de landstitel, maar gaf altijd aan dat Antwerp geen favoriet was.

"Hij staat heel dicht bij zijn spelers in de kleedkamer. Hij weet iedereen op de juiste manier te woord te staan, met de juiste psychologische aanpak. In het huidige voetbal moeten trainers weten hoe ze hun spelers moeten begrijpen en op een bepaalde manier met ze moeten praten. De coach begrijpt dat heel goed. Hij weet het maximale uit elke speler te halen en te prikkelen waar nodig”, zegt Jean Butez.

De aanpak van Van Bommel slaat aan, dat is het minste wat je kan zeggen. Antwerp staat eerste in de Jupiler Pro League en na de bekerzege kan het de dubbel winnen. Het is al 27 jaar geleden dat dit een Belgische club lukte. Kan Van Bommel de rust de komende drie wedstrijden bewaren en Antwerp naar een voetbalsprookje loodsen?

Volg de Jupiler Pro League, met zondag om 13u30 de topper tussen Club Brugge en Royal Antwerp FC, het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ video aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top