Belgische sporthelden: Jonathan Borlée zet België op de atletiekkaart

Sport |

Tot 2012 waren de Belgische gouden medailles op Europese kampioenschappen atletiek op de vingers van één hand te tellen. En tot 2012 had België nog nooit goud gewonnen in een estafette. Mede dankzij Jonathan Borlée heeft ons land z’n schade ingehaald.

Door Pickx

Deel dit nieuws

België is nooit een groot atletiekland geweest. Ons land heeft af en toe een paar kampioenen voortgebracht, maar zonder veel regelmaat. We moesten wachten tot het einde van de jaren 2000 en vooral het begin van de jaren 2010 om ons land te zien schitteren op het internationale toneel dankzij één familie: de Borlées.

Onder hen: Jonathan, protagonist in een meermaals bekroonde generatie estafettelopers. Het begon allemaal in 2012, in Helsinki, met een fenomenale Europese titel op de 4x400m.

De hype begon twee jaar eerder

Twee jaar eerder had Jonathans tweelingbroer, Kevin, een reuzeprestatie geleverd door de Europese titel op de 400 meter individueel weg te kapen. Jonathan was 7e geworden in deze historische finale. Maar het was vooral hun estafette die geschiedenis zou schrijven voor de Belgische atletiek op de Europese kampioenschappen van 2010.

Samen met Arnaud Destatte en Cédric Van Branteghem won het Belgische viertal de bronzen medaille. Een resultaat dat de voorbode zou zijn van het ongelooflijke decennium dat volgde, waarin de Borlées, en Jonathan in het bijzonder, een resem finales en titels zouden behalen.

Het exploot van Helsinki

Met nog zes weken te gaan voor de Olympische Spelen van Londen zijn de broers en zussen Borlée terug in Finland, met als doel: beter doen dan in Barcelona. Deze keer is Jonathan vergezeld door Kevin, Antoine Gillet en Jente Bouckaert. Het kwartet Belgische estafettelopers bereikt met gemak de finale, waarin het de grote outsider is.

Als tweede loper in de estafette brengt Jonathan Borlée België weer in de race na een matige eerste 400m van Antoine Gillet. Zijn puike ronde plaatst de volgende lopers in een ideale positie, en in het bijzonder zijn broer Kevin, die België na een geweldige comeback op Groot-Brittannië zijn eerste Europese titel op de 4x400m bezorgt.

Sindsdien heeft Jonathan Borlée nog vijf andere Europese titels aan zijn palmares toegevoegd, zowel indoor, outdoor als in teamverband.Lees verder:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top