Kompany wil verder doorgroeien als coach bij Burnley

Premier League |

Afgetekend kampioen in de Championship en zo promotie naar de Premier League: Vincent Kompany overtrof in zijn eerste jaar als coach van FC Burnley alle verwachtingen. Dat leverde hem heel wat concrete aandacht op van topclubs, maar de Belg besliste om zijn contract te verlengen bij Burnley. Een slimme zet.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Beperkt door de financiële mogelijkheden en de morele steun van het bestuur bij RSC Anderlecht koos Vincent Kompany vorige zomer eieren voor zijn geld. Hij ruilde zijn paars-wit in voor het blauw-bordeaux van FC Burnley. Een Engelse tweedeklasser en niet bepaald gekend omwille van de verfijnde voetbalfilosofie. Toch een opmerkelijke vluchtroute vonden velen toen.

Maar kijk, eens te meer bleek Vinnie de slimste van allemaal. In het noorden van Engeland, niet ver van zijn thuis in Manchester, vond hij de ideale voedingsbodem voor zijn voetbalideeën. Op Turf Moor zochten ze na de degradatie uit de Premier League naar een extreme make-over. De rode loper werd uitgerold voor onze landgenoot, die als legende van Manchester City heel wat aanzien geniet in Engeland en die ook carte blanche kreeg in het sportieve beleid. In Engeland krijgen de degradanten bovendien een aardige “parachutesom” mee in geval van degradatie. Een compensatie die ervoor moet zorgen dat gedegradeerde clubs niet plots in een zwart gat vallen.

Kompany kon zo met ambitie de transfermarkt op. Bedoeling was enkele jonge talenten te omringen met oude bekenden om zo stelselmatig zijn voetbalsysteem te implementeren en op termijn terug te keren naar de Premier League. Maar de mayonaise pakte meteen. Al snel nam Burnley de leiding in de Championship en reeds weken voor het einde van de competitie was de ploeg zeker van de titel en de promotie. Meer dan terecht werd Kompany gelauwerd als ‘Trainer van het Jaar’ in de Championship.

Blijven ontwikkelen

De manier waarop, en vooral ook de snelheid waarmee Vincent Kompany zijn spelfilosofie kon implementeren in Burnley -dat lange tijd gekend stond vanwege zijn rudimentaire kick & rush voetbal- maakte indruk op heel wat analisten en clubs. In die mate dat enkele Engelse topclubs naar zijn diensten hengelden. Tottenham bijvoorbeeld, dat afgelopen seizoen afscheid nam van Antonio Conte en op zoek is naar een nieuwe manager. Ook Chelsea zou volgens de plaatselijke media concrete interesse tonen. Maar Kompany drukte die speculaties vroeg de kop in: vorige week kondigde hij aan zijn contract bij Burnley te verlengen tot 2028. Een duidelijke manier om te tonen dat zijn verhaal bij de Noord-Engelse club nog lang niet uitverteld is. Hij krijgt er ook alle ruimte en middelen om zijn ding te doen.

“Ik zit al twintig jaar in het profvoetbal en ik kan je verzekeren dat het zelden gebeurt dat je een dergelijke omgeving vindt waarin iedereen elkaar ondersteunt en iedereen zich wil verbeteren. Als team. Daarom vind ik het logisch om hier te blijven. We willen bewijzen dat we onze plek waard zijn in de Premier League. Samen met onze supporters moeten we van Turf Moor volgend seizoen weer een hel maken”, aldus Kompany.

Revelatie in de Premier League?

De voormalige aanvoerder van de Rode Duivels en Manchester City neemt nooit ondoordachte beslissingen, ook deze keer zal hij goed de pro’s en contra’s afgewogen hebben. Waarbij hij tot de conclusie kwam dat er voor hem momenteel geen betere plaats is dan in Burnley om zichzelf als coach verder te ontwikkelen. Wees maar zeker dat hij de nodige garanties heeft gekregen aangaande de mogelijkheden om de ploeg te versterken en verder naar zijn hand te zetten. Met ook de kapitaalkrachtige Amerikaanse eigenaars als back-up zal Kompany komende zomer ambitieus kunnen zijn op de transfermarkt. Net als zijn grote voorbeeld en mentor Pep Guardiola weet Kompany dat het daarbij niet altijd over de grootste namen moet gaan, maar dat de puzzelstukjes moeten passen. De voetbalvisie gaat voor op het prestige.

En hoever je kan geraken met een duidelijke voetbalvisie bewees de Brusselaar afgelopen seizoen al. Kompany is niet het type dat plots vreemde sprongen gaat maken. Intelligent als hij is, bouwt hij stelselmatig aan zijn nieuwe carrière als coach. Als hij volgend seizoen met Burnley kan overleven in de Premier League is er weer een stap gezet richting Europese top. Ditmaal als baas langs de zijlijn.

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top