Wie is Lamine Yamal, piepjonge groeibriljant van FC Barcelona?

Sport | FC Barcelona wist zaterdag nog eens een overwinning te boeken door Betis thuis droogjes te overklassen. De ogen van veel toeschouwers waren gericht op Lamine Yamal, die met zijn eerste stappen in La Liga een record wist te breken. Wie is de jongeling die nu al vergeleken wordt met Lionel Messi?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Zit de opvolger van de grote Lionel Messi bij FC Barcelona? De jongeling (hij is exact 15 jaar en 290 dagen oud) Lamine Yamal werd in de makkelijke 4-0-overwinning van Barça tegen Real Betis de jongste speler van de Catalaanse club ooit die in het Spaanse kampioenschap mocht aantreden. De jonge aanvaller betrad het veld in de 83ste minuut om Gavi (die een staande ovatie kreeg van Camp Nou) te vervangen. Als we de hele geschiedenis van de Spaanse competitie in beschouwing nemen, is Yamal de vijfde jongste speler ooit.

“Hij speelde heel goed. Ik zei hem dat hij wat dingen mocht proberen, en dat heeft hij gedaan. Op 15-jarige leeftijd is hij al een uitzonderlijke speler. Hij kan scoren en passen, heeft karakter… Als je hem bezig ziet op training, voel je dat hij een belangrijke rol zou kunnen spelen”, zei trainer Xavi Hernandez na het laatste fluitsignaal voor de micro van Movistar.

Polyvalent

Lamine Yamal werd geboren in het Spaanse Mataró. Zijn vader is Marokkaans en zijn moeder komt uit Equatoriaal-Guinea, maar Lamine spendeerde het grootste deel van zijn jeugd in Barcelona. Hij werd gevormd als rechtsvoor in de rangen van La Masía, waar hij al snel tot een van de grootste talenten van de academie werd uitgeroepen. Xavi pikte hem en enkele andere spelers in september uit om eens met de eerste ploeg van Barcelona te komen trainen. Nog voor Lamine zijn eerste profcontract tekende, is de trainer van Barça al onder de indruk van hem.

Hij is nog jong, maar toont nu al uitstekende capaciteiten. Hij dribbelt en past vlot en werkt mooi af. Zijn polyvalentie is een groot pluspunt, want hij kan ingezet worden als centrale aanvaller, aanvallende middenvelder of flankspeler – vooral op rechts dan. Bij spelers met zo’n profiel valt al gauw eens de vergelijking met gewezen clubicoon Lionel Messi of die andere grote Catalaanse hoop: Ansu Fati.

Xavi is overtuigd

Tijdens de persconferentie na de wedstrijd van zaterdag polste de pers naar die vergelijkingen bij coach Xavi, die lyrisch reageerde. “Ja, hij is een gelijkaardige speler. Hij heeft een ingebakken talent voor het laatste kwart van het veld. Hij is heel volwassen voor zijn leeftijd. Hij heeft misschien maar tien minuten gespeeld, maar hij was wel goed. Hij zou zijn stempel kunnen drukken op deze ploeg”, opperde de coach.

Dit seizoen was Lamine Yamal voornamelijk actief in de Youth League, de competitie voor spelers onder 19 jaar. Hij speelde mee in zes van de zeven matchen van Barcelona, waarvan twee keer als basisspeler. Hij heeft drie nationaliteiten en heeft dus keuze op overschot, maar kiest er momenteel voor om voor de Spaanse nationale beloftenploeg uit te komen. Zo was hij al aan het werk in de U15, de U16, de U17 en zelfs de U19.

We verwachten dat het toptalent snel zijn eerste profcontract zal tekenen bij de Blaugrana. De volgende stap zou een basisplaats in de eerste ploeg zijn. Die zou sneller kunnen komen dan voorzien, aangezien de Catalaanse ploeg al zeker is van de titel en het seizoen zonder druk kan afsluiten, met wat speelminuten voor de nieuwe generatie.

Het programma van de 33ste speeldag van La Liga op Eleven Sports:

Dinsdag 2 mei

Woensdag 3 mei

Volg La Liga het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Meer lezen:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top