Deze iconen uit de Jupiler Pro League zetten hun spelersloopbaan stop

Sport |

We duiken de laatste rechte lijn in van dit seizoen in de Jupiler Pro League en voor sommige clubs zit het er zelfs al op. Voor een flink aantal spelers betekent dat een afscheid van de Belgische competitie. Sommigen omdat ze einde contract zijn, anderen omdat ze hun spelerscarrière afsluiten. Pickx brengt een eresaluut.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Elk jaar opnieuw nemen we afscheid van een aantal gereputeerde namen uit onze Jupiler Pro League, maar dit jaar zijn het toch wel drie iconen die we uitzwaaien. Met Faris Haroun, Kristof D’Haene en Bracht Capon moet de Belgische competitie het voortaan doen zonder drie spelers die gedurende vele jaren hun stempel drukten op ons kampioenschap.

Samen werkte dit trio meer dan 1000 wedstrijden op het hoogste niveau af, ze herbergen tonnen ervaring. Hun parcours en ambities lagen dan wel ver uiteen, toch hebben ze gemeen dat ze alle drie altijd honderd procent voluit gingen voor hun club. Zo ook bij hun laatste werkgever.

Faris Haroun, kapitein van Antwerp

Bij Antwerp nemen ze afscheid van Faris Haroun. De middenvelder met de spreekwoordelijke drie longen die in januari 2017 bij stamnummer 1 arriveerde, met één duidelijk doel voor ogen: de club weer naar het hoogste niveau loodsen. Enkele maanden na zijn komst mocht de voormalige Rode Duivel (6 caps) die doelstelling al afvinken. Samen met The Great Old nam hij meteen weer zijn plek in aan de top van het Belgische voetbal.

Er was de titel en bijbehorende promotie in 2017, gevolgd door bekerwinst in 2020. Een hoogtepunt in de carrière van Haroun, die nadien steeds vaker te kampen kreeg met blessures en daardoor dit seizoen slechts tweemaal op het terrein verscheen. Op zijn 37e besliste de voormalige speler van onder meer ook Beerschot en Genk dat het welletjes geweest is. Maar niet zonder erbij te vermelden dat hij verbonden zal blijven aan Antwerp. “Antwerp is simpelweg de club van mijn hart”, liet hij optekenen. “En een kapitein verlaat nooit het schip. Ik blijf dus. Ik heb hier fantastische jaren beleefd en heb altijd het goede voorbeeld proberen geven. Zowel op als naast het veld. Jullie zijn nog niet van mij af.”

Naast Genk, Beerschot, Cercle Brugge en Antwerp in België, speelde Haroun ook een tijdje in Engeland voor Blackpool en Middlesbrough. Hij maakte in totaal 65 goals en leverde 41 assists af, maar het zullen voornamelijk zijn tomeloze inzet en immense loopwerk zijn die gemist zullen worden.

Een pijnlijke heup voor D’Haene

Kristof D’Haene is met zijn 32 jaar een pak jonger, maar kondigde begin dit jaar al aan dat hij aan zijn laatste maanden bezig was. De reden: een heup die hem al jaren parten speelt. “Een pijn die niet meer weggaat”, liet hij weten. “Op een bepaald moment moet je naar je lichaam luisteren. Ik moest deze zeer moeilijke beslissing nemen.” Een zaak van het hart dat nog wil, maar het lichaam niet meer. Dat weerhield de linkspoot er niet van om nog elke resterende wedstrijd voluit te gaan. Zoals hij steeds speelde: zonder rem, altijd met de borst vooruit en zo zijn ploeg op sleeptouw nemend.

Bij KV Kortrijk was dat deze campagne ook meer dan nodig om degradatie te vermijden. Sinds 2015 speelt D’Haene al in het rood-wit van de Kerels, hij groeide er uit tot aanvoerder van de ploeg. Dit seizoen speelde hij ondanks de heupproblematiek toch 29 wedstrijden, waarin hij 1 keer scoorde. Net op het eind, in zijn afscheidsmatch tegen Union. Een mooi adieu.

D’Haene, gekend vanwege zijn goede voorzet vanop de linkerflank, debuteerde in 2010 als profvoetballer bij Cercle Brugge. Daar speelde hij 177 wedstrijden (14 goals, 13 assists), waarna hij verkaste naar Kortrijk. Bij KVK speelde hij 241 wedstrijden gespreid over 8 seizoenen, goed voor 11 goals en 33 assists.

Afscheid in mineur voor Capon

Brecht Capon besliste op zijn 35e dat het genoeg geweest is. Jammer genoeg op een moment dat zijn club KV Oostende degradeerde naar tweede klasse. Bij de kustploeg kwam hij dit seizoen ook minder aan spelen toe, een basisplaats had hij er niet meer. Misschien hadden ze hem daar wel wat meer moeten gebruiken? “Na 16 seizoenen in het profvoetbal en meer dan 400 wedstrijden op het hoogste niveau eindigt het verhaal hier voor mij”, aldus de rechterwinger in een video die op de sociale media van KVO verspreid werd. “Het is een afscheid in mineur, maar ik ben dankbaar voor de seizoenen die ik hier heb kunnen beleven.”

Capon ontdekt het profleven bij Club Brugge, waar hij ook opgeleid werd, toen nog als voornamelijk offensieve speler. Hij speelde uiteindelijk 31 wedstrijden voor blauw-zwart, maar echt doorbreken was moeilijk. Na vier jaar bij het Brugse A-elftal werd hij in 2010 uitgeleend aan Kortrijk, een uitleenbeurt die nadien omgezet werd in een definitieve transfer. In 2015 nam KV Oostende hem over, waar hij nog 8 seizoenen zou afwerken. In totaal maakte Capon 19 goals en deelde hij 24 assists uit in 434 wedstrijden op het hoogste Belgische niveau.

Volg de Jupiler Pro League het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ video aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top