Chelsea, een geldmachine van 610 miljoen die collectief geen cent waard is

Sport |

Onmondig in zowel de heen- als terugmatch tegen Real Madrid in de kwartfinale van de Champions League: Chelsea, met z’n historische transferuitgaven, deed pijn aan de ogen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Voetbal is de grote winnaar in dit verhaal. Laten we eerlijk zijn: de voetbalwereld is allang een businessmodel geworden. De Europese topclubs mogen niet klagen over het geld dat Chelsea dit seizoen heeft uitgegeven, want ze strijden allemaal om de beste spelers met hun lucratieve contracten. Feit blijft echter dat de 610 miljoen euro die Todd Boehly sinds zijn komst in juni 2022 heeft uitgegeven rechtvaardiging verdient. En daar knelt het schoentje.

Een onevenwichtige mercato

De Londenaren bevinden zich al een hele poos in het sukkelstraatje in de competitie en rekenden op de Champions League om hun seizoen te redden. Na de 281 miljoen euro die in de zomer werd uitgegeven, trok Boehly in de winter 330 miljoen euro uit z’n portefeuille. Van enige visie of plan lijkt geen sprake. Van de acht aanwinsten die afgelopen januari werden aangetrokken, stond alleen Enzo Fernandez in de basis tijdens het debacle tegen Real Madrid. Ook de zomerrekruten Wesley Fofana en Marc Cucurella stonden op het veld.

Een beetje mager, gezien de gedane investeringen. Ja, er was soms sprake van pech, zoals met de blessure van Kalidou Koulibaly, maar daarnaast lijkt het geduld van de eigenaar van korte duur: maar liefst vier coaches hebben elkaar dit seizoen op de bank van Chelsea opgevolgd. Begrijpelijk, want met 33 spelers onder contract en een nijpend gebrek aan evenwicht in de ploeg lijkt de puzzel voor een coach haast onoplosbaar. Vooral in de aanval is de situatie kritiek: Frank Lampard kon dinsdagavond op Stamford Bridge niet eens een echte nummer negen opstellen.

Didier Drogba haalt uit

In de tijd van Roman Abramovich, die ook zijn katjes te geselen had, lag het verloop binnen Chelsea eveneens hoog. Maar de Russische miljardair wist wel een team te bouwen dat die naam waardig was. “Ik herken mijn club niet”, zei Didier Drogba dinsdag op Canal+. “Het is niet meer hetzelfde. Er is een nieuwe eigenaar en een nieuwe visie. Natuurlijk proberen we dit te vergelijken met het tijdperk van Roman Abramovich, toen er ook veel spelers werden aangetrokken maar de beslissingen altijd zeer doordacht waren. Hij haalde toppers binnen als Petr Cech, Andriy Shevchenko, Hernán Crespo, Michael Essien, Florent Malouda en ikzelf. Alles draaide om het winnen van titels.”

De voormalige Ivoriaanse international wees ook op de gebreken van Chelsea: “Ze missen charismatische leiders. We hebben spelers nodig die de rest op sleeptouw kunnen nemen en hun verantwoordelijkheid nemen. Spelers die wat animo in het stadion brengen.”

De nieuwe Amerikaanse eigenaar zal dit jaar één ding geleerd hebben: sterren strikken is geen garantie op titels. Geld is geen garantie op succes. Het valt nog te bezien of Chelsea hetzelfde pad als PSG of Manchester City zal inslaan, die al vele seizoenen trouw blijven aan een uitgewerkte visie. Met evenveel geld natuurlijk...


Het programma van de terugwedstrijden in de kwartfinales van de Champions League op Pickx+ Sports:

Woensdag 19 april

Volg de UEFA Champions League integraal op de zenders van Pickx+ Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus. 

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ video aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top