‘Kim Clijsters: Come back home’ biedt een unieke kijk achter de schermen van een veelbesproken tenniscarrière

Sport |

Kim Clijsters, ooit nummer 1 in de tenniswereld, kondigt in 2019 het praktisch onmogelijke aan: een comeback op het hoogste niveau. Op dat moment is ze 36 jaar en moeder van drie. Na zeven jaar stilte neemt ze haar racket opnieuw op en doet een gooi naar een derde topsportcarrière. Maar net toen de ‘Kimback’ resultaten begon op te leveren, sloeg het noodlot toe: de combinatie van een knieblessure en de Coronapandemie zorgde ervoor dat op 12 april 2022 het tennisracket definitief aan de haak hing. In de 6-delige documentaire ‘Kim Clijsters: Come Back Home’ opent Kim de deuren naar haar privéleven en toont puur en onversneden de bikkelharde strijd terug naar de top. De docu is in 6 delen te zien, elke maandagavond vanaf 1 mei 2023 om 20u40 op Pickx+.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In 2007 besliste Kim Clijsters, toen al fel geplaagd door een hoge blessurelast, een eerste keer dat het genoeg was met die tenniscarrière. Ze wilde tijd maken voor een andere uitdaging: het moederschap. Maar de tennismicrobe was niet dood en amper twee jaar later besliste Clijsters om een comeback te maken. Met groot succes. Zo werd ze de eerste tennisspeelster die als moeder een grandslamtoernooi wist te winnen (de US Open in 2009) en de eerste tennissende moeder die de nummer 1-positie op de WTA-lijst wist te bekleden.

In 2012, na opnieuw een lange lijst aan blessures, werd het racket nogmaals opgeborgen. Voortaan zou Vlaanderens sympathiekste topsporter tijd maken voor gezinsuitbreiding en haar man, de profbasketballer Brian Lynch, ruimte geven voor zijn carrière.

"Ik geloof niet in toeval. Alles wat gebeurt, heeft een reden. Mijn comeback in het tennis heeft me weinig sportieve successen gebracht, maar ik ben mezelf meermaals tegengekomen tijdens het proces en heb daar heel veel uit geleerd."

Tweede comeback

En dan was daar 2019. Met een Instagram-post maakte Kim Clijsters, ondertussen 36 jaar, wereldkundig dat ze zich opnieuw aan een comeback zou wagen. Zou ze weer zo’n straf kunstje kunnen flikken als tien jaar eerder? Iedereen gunde het haar. Maar de realiteit bleek helaas een pak minder behulpzaam. Al snel stuitte Clijsters op de lichamelijke beperkingen van het ouder worden en op de impact van tien jaar uit roulatie te zijn. Daarbovenop kwam dan nog eens een coronapandemie die de topsportwereld lam legde. Het momentum was weg.

Medio vorig jaar besliste Clijsters om haar tweede poging tot een comeback te staken. Het was zinloos. De paar wedstrijden die ze kon spelen, waren ontnuchterend. Op twee jaar tijd kon ze geen enkele WTA-wedstrijd winnen. De tenniswereld was veranderd en zij ook. Het is te zeggen: haar sportieve identiteit was veranderd. Want haar eeuwige glimlach en fonkelende ogen is ze nooit kwijtgeraakt. Het maakt dat iedereen uitkijkt naar deze exclusieve ‘behind the scenes’-docu van Pickx+: ‘Kim Clijsters: Come back home’.

"Ik hou niet van camera's. Aandacht van de buitenwereld is altijd een onvermijdelijk gevolg geweest van mijn leven als topsporter. Het was dus zeker geen makkelijke beslissing om de deur open te zetten voor deze documentaire. Toch heb ik op gevoel beslist om de camera's toe te laten, op één voorwaarde: de documentaire mocht in geen geval lijken op een veredelde reclamespot voor mezelf. Wie ernaar kijkt, ziet Kim. Als mama, als sportvrouw, als echtgenote, maar altijd helemaal als mezelf."

Thuis bij Kim

Een cameraploeg volgde Clijsters en haar gezin tijdens die beproevende jaren. ‘Met lichte tegenzin liet ze een cameraploeg toe om het volledige proces te registreren’, lezen we bij het begin van de zesdelige docureeks. We krijgen een nooit eerder vertoonde inkijk in het leven van een van de grootste kampioenen die ons land ooit gekend heeft. Er werd veel gefilmd bij hen thuis in New Jersey, waar we de kinderen Jack, Jada en Blake beter leren kennen.

Maar evenzeer zijn we getuige van de talloze uren op de tennisbaan of in het bos, zich in het zweet werkend buiten het zicht van de supporters en de media. We zien hoe lastig het voor Clijsters is om zowel een goede moeder van drie kinderen te zijn als een topsportatlete. Haar twijfels en zorgen. De extrasportieve bedenkingen bij het samenstellen van de planning. “Mijn passie voor tennis zal altijd blijven, maar familiaal is het onmogelijk om wekenlang van huis te zijn”, liet ze niet voor niets weten bij haar definitieve afscheid vorig jaar. Het was tijd om naar haar thuis terug te keren. Come back home.

De 6-delige documentaire 'Kim Clijsters: come back home’ is vanaf 1 mei om 20u40 beschikbaar op de exclusieve zender Pickx+ (zender 13 of via de Pickx app). Je kan de eerste aflevering ook gratis bekijken op 5 mei om 20h op Pickx Live (zender 11). Wie niet genoeg kan krijgen van de ‘Kimback’, kan in de Pickx app exclusieve, nooit eerder vertoonde beelden terugvinden.

Waar vind je deze zenders?
Pickx+ is inbegrepen in de tv-opties Pickx Mix, Pickx Sports, Pickx All Stars en Pickx All Stars & Sports. Pickx Live maakt deel uit van het basisaanbod van Pickx.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top