Heeft Jannik Sinner een mijlpaal bereikt tegen Alcaraz?

Sport | Jannik Sinner versloeg in Miami de nummer één van de wereld Carlos Alcaraz op weg naar de finale van de Masters 1000. Maar meer nog dan de kwalificatie, is het zijn knappe prestatie tegen de Spanjaard die hem wellicht een promotie naar de absolute wereldtop oplevert.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het was een titanenstrijd die Jannik Sinner en Carlos Alcaraz het Amerikaanse publiek voorschotelden tijdens hun halve finale van de Miami Open. Na drie uur spelen trok de Italiaan met 6-7, 6-4, 6-3 aan het langste eind. Voor de 21-jarige nummer 11 van de wereld was het een mooie revanche na zijn nederlaag in de halve finale van Indian Wells tegen diezelfde Alcaraz. Destijds maakte de Spanjaard korte metten met hem in 7-6, 6-3.

Maar meer dan deze kwalificatie voor de finale, waarin de Italiaan het opneemt tegen Medvedev, heeft Jannik Sinner misschien wel een mijlpaal bereikt, want hij had nog nooit eerder een nummer één van de wereld verslagen. Vormt deze prestigieuze zege het laatste duwtje in de rug richting absolute top?

Winnende aanpassingen

Na zijn verlies in Indian Wells sleutelde Sinner aan zijn spel en veranderde een paar elementen. “Ik zei tegen mijn team na Indian Wells dat ik graag nog eens tegen Carlos zou spelen, omdat ik niet kan wachten om te zien wat er gebeurt op een andere baan”, sprak hij na zijn halve finale in Miami. “Zoals ik al zei: ik heb het gevoel dat hij van mij een betere speler maakt. Ik kijk uit naar dit soort wedstrijden.”

Wat heeft de Italiaan dan precies veranderd aan zijn spel? Dat weigerde hij prijs te geven na zijn overwinning. Wat zeker is: de paar kleine veranderingen hebben hun vruchten afgeworpen. Toch denkt Sinner niet dat hij de wonderformule in handen heeft. “Nu hij het door heeft, zal Carlos de volgende keer ook iets aan zijn tennisspel veranderen. Daar moet ik me dus op voorbereiden en mijn aanpassingen voor mezelf houden."

Variatie in tempo

Sinner werd bestempeld als een monotone speler, die niet in staat zou zijn om zijn ritme te veranderen en zijn tegenstanders zijn wil op te leggen. Tegen Alcaraz toonde hij echter een ander gelaat: krachtige slagen, zowel forehand als backhand, en afwisseling van snel spel met langzamere, langere en kortere ballen. De Spanjaard legde bovendien een souplesse à la Kim Clijsters aan de dag.

Sinner aarzelde ook niet om de baseline te verlaten en ging offensief naar het net. Een riskante keuze, maar een die uitstekend uitpakte. Zijn dropshots waren dan wel niet altijd succesvol, op die van zijn tegenstander had hij steeds een antwoord klaar. Het trainingswerk wierp duidelijk z’n vruchten af. “We hebben geprobeerd een aantal dingen te verbeteren, om het spel wat meer te variëren ter voorbereiding op de volgende mogelijke wedstrijd tegen Carlos, maar ook om het te gebruiken tegen andere spelers. Tot nu toe is het een goed toernooi geweest omdat ik heb geprobeerd wat nieuwe dingen te implementeren. En ik kan ook lessen trekken uit de wedstrijd van vandaag om me te blijven verbeteren.”

Ziet Sinner de toekomst ambitieus tegemoet? Zeker. Het belangrijkste is nu om consistent te zijn.

Volg de Miami Open nog tot 2 april op Eurosport, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Lees ook: 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top