Cristiano Ronaldo steelt de show bij debuut van Roberto Martínez als Portugees bondscoach

Sport |

De voormalige bondscoach van de Rode Duivels, Roberto Martínez, heeft zijn entree niet gemist bij zijn nieuwe werkgever: de Portugese voetbalbond. In zijn eerste kwalificatiewedstrijd voor het EK 2024 won Portugal makkelijk met 4-0 van Liechtenstein. Opvallend was ook de rol die Cristiano Ronaldo daarbij vertolkte.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Tegen zo’n zwakke tegenstander is het altijd delicaat om al te verregaande conclusies te trekken. Wat wel zeker is: dwergstaat Liechtenstein was een ideaal aperitiefhapje voor de Portugese nationale ploeg om zijn EK-kwalificatiecampagne richting Duitsland 2024 in te zetten. Zeker omdat dat gebeurt onder de auspiciën van een nieuwe bondscoach, de ons welbekende Roberto Martínez. De Spanjaard die de Rode Duivels onder zijn hoede had van 2016 tot begin dit jaar.

Iedereen keek uit naar zijn eerste beleidsdaden als Portugese selectieheer. Naast zijn tactische keuze -de driemansdefensie, zoals hij die bij België installeerde- was vooral zijn eerherstel voor Cristiano Ronaldo opvallend. Niet enkel door de wereldster nog op te roepen, wat niet evident is gezien zijn leeftijd (38 jaar) en zijn verzuurde relatie met de vorige bondscoach Fernando Santos, maar ook door hem weer een belangrijke rol te geven binnen de selectie. Zo mocht CR7 zelfs weer in de basis beginnen tegen Liechtenstein, ten nadele van de rijzende ster Gonçalo Ramos, nochtans sterk op het voorbije WK.

Nieuw record voor CR7

De ervaren spits bedankte voor dat vertrouwen. Ondanks zijn emigratie naar de laag aangeschreven Saudische competitie deze zomer, toonde de vijfvoudige winnaar van de Gouden Bal dat hij nog maar weinig van zijn torinstinct heeft ingeboet. Met een doelpunt via strafschop en eentje via een vrije trap schreef Ronaldo nog maar eens geschiedenis. Door die cap is hij nu de speler met de meeste interlands ooit achter zijn naam.


Roberto Martínez was er als de kippen bij om de angel uit een mogelijk debat te halen aangaande zijn keuze in de spits bij de Portugese nationale ploeg. “Cristiano Ronaldo en Gonçalo Ramos spelen op dezelfde positie, maar ze kunnen ook samen in de ploeg staan”, aldus de coach tijdens een persconferentie. “Dat zal afhangen van de tegenstander en de ploeg die we nodig hebben om hen te kloppen. We moeten flexibel zijn in onze manier van spelen.” Die laatste zin doet in België alleszins wat wenkbrauwen fronsen, want echt tactisch flexibel bleek Martínez niet tijdens zijn periode bij de Rode Duivels.

Een verdedigende stelling

Ondanks de zwakke tegenstander begon de Catalaanse coach met een eerder defensieve opstelling. Met drie centrale verdedigers en twee flankverdedigers (Guerreiro en Cancelo) die de hele flank mochten bestrijken. Met ook nog João Palhinha als schokbreker voor de defensie betekende dat liefst zes verdedigend geïnspireerde spelers op het wedstrijdblad. Dat is best veel tegen een modale ploeg als Liechtenstein. Het duidt op voorzichtigheid bij Martínez, maar het diende tegelijkertijd als opvangnet voor de vrijheid die Bernardo Silva, João Felix, Bruno Fernandes en Cristiano genoten in aanvallend opzicht.

Analisten hopen dat het in de volgende interland, tegen het al even bescheiden Luxemburg, wat avontuurlijker mag. De Luxemburgers zullen ongetwijfeld ook voor een laag blok opteren, een beetje meer creativiteit is dus wenselijk, want echt sprankelend voetbal werd er tegen Liechtenstein niet geserveerd. Portugal zoekt duidelijk nog naar een nieuw evenwicht sinds het op het WK in Qatar smadelijk werd uitgeschakeld door revelatie Marokko.

Volg de wedstrijd tussen Luxemburg en Portugal van deze zondag 26 maart om 20u45 op Eleven 1, beschikbaar in de optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Lees ook deze artikels over Ronaldo en Martínez:

- Roberto Martinez houdt Cristiano Ronaldo bij Portugese selectie
- De gok van Roberto Martinez: kan hij slagen bij Portugal?
- Cristiano Ronaldo is allesbehalve de lieveling van de Portugese fans

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top