De kijk van Pelic: "RWDM lijkt net iets frisser én net iets meer killer dan Beveren"

Sport | De komende weken gaan we op zoek naar een opvolger voor KVC Westerlo. Wie volgt de Kempenaars op als de kampioen van 1B en mag volgend seizoen gaan aan de slag op het hoogste niveau? We wikken en wegen de titelstrijd met de deskundige hulp van Vedran Pelic.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Pelic was jarenlang een van de smaakmakers bij KVC Westerlo en bleef ook na zijn carrière trouw aan de Kemphanen. De Bosniër was maar liefst 13 jaar (en meer dan 270 wedstrijden) actief in de technische staf van de vorige kampioen en is ook na de promotie van Westerlo 1B op de voet blijven volgen. Hij is dan ook de geknipte man om de titelstrijd in 1B te analyseren.

Slimme zeges

De vierde speeldag werd de speeldag waarop Beerschot definitief afhaakte in de titelstrijd terwijl SK Beveren en RWDM elk op hun manier wél vlot wisten te winnen. "Beveren won zonder al te veel moeite van Lierse", stelt Pelic. "Ze speelden een zakelijke match waarin een vroege penalty en een laat omschakelmoment voor de beslissing zorgden tegen Lierse. De Waaslanders moesten niet eens superieur spelen om de match naar hun hand te zetten."

Ook RWDM deed wat moest doen, maar bracht toch net wat meer schwung in hun duel tegen RSCA Futures. "In die match bleek alweer hoe sterk RWDM is als het ruimte krijgt", aldus Pelic. "Ze hebben voorin zoveel snelheid, balvastheid en techniek en zijn daardoor ijzersterk zijn in de omschakeling. Ze lieten de bal vlot aan Futures en bij de jonge Ketten zit offensief en vooruit te spelen in het DNA. RWDM maakte daar slim gebruik van en sneed de adem van de Brusselse stadsgenoten af met vroege goals in beide helften."

Koninklijke spurt

De exponent van de Molenbeekse hoogconjunctuur is Kylian Hazard. De winger was alweer goed voor een goal en een assist en zit zo al aan twee goals en vijf assists in deze play-offs. Dat ziet ook Pelic. "Hazard is op dit moment heel bepalend. Je ziet dat hij met veel vertrouwen voetbalt na moeilijkere periodes bij Cercle en toch ook (even) bij RWDM. Maar zelfs als hij even zou terugvallen; dan heeft RWDM met Challouk, El Ouahdi, Biron en De Sart nog voldoende spelers om matchen te beslissen. En ze lijken dat ook zelf te weten. Het geeft het team een bepaalde positieve vibe waardoor ze momenteel net iets frisser én net iets meer killer lijken dan Beveren."

Maar dat kan natuurlijk snel veranderen. "In principe kan je de huidge play-offs vergelijken met een spurt van 100 meter", analyseert Pelic "Na 40 meter ligt RWDM op kop, maar er zijn nog wel 60 meter te lopen. Dat is langs de ene kant niet zo ver meer, maar daar kan nog wel veel in gebeuren."

Fris en fruitig

Voor Beerschot wordt die laatste zestig meter dan weer eerder een calvarietocht. "Hun titelrace is nu defintief over. Ze liepen zich eigenlijk helemaal kapot tegen Club NXT; maar dan op een foute manier. Ze kwamen altijd net te laat of anticipeerden verkeerd. Dat was natuurlijk ook de verdienste van Club NXT. Zij kunnen het leer bijzonder goed in de ploeg houden en spelen altijd fris en fruitig voetbal. Op één of andere manier hebben alle ploegen het daar moeilijk mee."

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top