Rik De Mil: van leerkracht economie tot de man die Club Brugge moet reanimeren

Sport | Zonder tegenbericht zal Club Brugge het seizoen uitzingen onder coach ad interim Rik De Mil. Die pakte vorig weekend uit met een heldere 2-0-zege tegen Standard wat het bestuur overtuigd heeft. Maar wie is nu Rik De Mil, die op korte tijd blauw-zwart weer tot leven moet brengen?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Een gevoel van samenhorigheid creëren, duidelijkheid scheppen en daarnaast resultaten halen om de Champions' Play-Offs te bereiken. Rik De Mil krijgt de zware taak om Club Brugge doorheen de rest van het seizoen te loodsen. Te beginnen met de resterende vijf matchen in de reguliere competitie, waar blauw-zwart nog verplaatsingen naar Kortrijk, Mechelen en Westerlo voor de boeg heeft. Daarnaast wacht het in Brugge nog Seraing en Eupen op. De opdracht is duidelijk: de vierde plaats vasthouden, zodat Club Brugge zich straks kan meten met Genk, Union en Antwerp in Play-Off I. 

Rik De Mil is intussen geen onbekende meer voor het Belgische voetbal. De man die ooit als jeugdcoach werd binnengehaald door Club Brugge, verscheen in 2021 even aan het voorplan als T1 van blauw-zwart in de dubbele confrontatie van de Europa League tegen Dinamo Kiev. Toenmalig coach Philippe Clement en zijn staf zaten toen met corona in quarantaine. Twee jaar later krijgt hij opnieuw een kans bij Club Brugge, eentje die langer zal duren dan twee matchen. 

Indruk maken bij Oostkamp

Amper twaalf jaar geleden was De Mil nog bezig aan zijn laatste seizoen als doelman bij tweedeprovincialer FC Veldegem. De Mil was op dat moment ook lesgever in het college in Blankenberge - toegepaste economie in het vierde, vijfde en zesde middelbaar. Derdeprovincialer KSV Oostkamp gaf De Mil op zijn dertigste een kans als hoofdtrainer in de zomer van 2012. Drie jaar later klopte Club Brugge aan met de vraag om er jeugdcoach te worden. Met Oostkamp was hij toen reeds opgeklommen naar eerste provinciale. 

En ook in Brugge maakte hij indruk. Wanneer Sven Vermant begin 2018 aan de slag ging bij Waasland-Beveren, werd De Mil doorgeschoven van de U19 naar de beloften. Een succesverhaal, want samen met onder meer Carl Hoefkens maakte hij mede de doorbraak van Charles De Ketelaere mogelijk. De Mil staat te boek als iemand die soms hevig tekeer kan gaan op het veld, maar daarnaast typeren medewerkers hem als joviaal, altijd positief in de omgang en ontvankelijk voor nieuwe ideeën. 

Prototype No Sweat/No Glory

Samen met Club NXT trok hij veel lessen uit het eerste 1B-verhaal, in het seizoen 2020-2021. Want nadien volgden geweldige resultaten in de Youth League, met zeges tegen Manchester City en Leipzig. De Mil is het type-voorbeeld van de “No Sweat/No Glory-leuze” van Club Brugge. Hij leerde de vaak verwende jeugdspelers “normaal doen” en dompelde de talenten onder in de Brugse voetbalcultuur waarmee blauw-zwart in het jongste decennium successen heeft geoogst.

Vorige zomer ruilde De Mil zijn Brugse jonkies in voor een plekje naast Carl Hoefkens op de bank van het Brugse A-elftal. Aangezien blauw-zwart nóg meer wilde inzetten op eigen talent, was de aanstelling van De Mil als T2 geen verrassing. Onder Alfred Schreuder zat de voormalige beloftencoach overigens ook al vaker op de bank. Ook na het ontslag van Hoefkens bleef De Mil assistent onder Scott Parker. Nu mag hij opnieuw - en wellicht voor een langere periode dan twee jaar geleden - overnemen als hoofdcoach.

Trekt Rik De Mil met Club Brugge de goede lijn door op bezoek bij KV Kortrijk? Kijk naar de West-Vlaamse derby (zaterdag 18 maart om 16u) en de rest van het Jupiler Pro League-seizoen, op de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Meer nieuws lezen:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top