Mbappé beseft het nu ook: de CL winnen zal niet lukken bij PSG

Sport |

Het ambitieuze Paris Saint-Germain heeft al jaren één groot doel: de Champions League winnen. Maar ook dit seizoen zal het weer niets zijn. In de achtste finales tegen Bayern München hadden de Parijzenaars geen verhaal. Sterspeler Kylian Mbappé trekt zijn conclusies.

Door Pickx

Deel dit nieuws

“We hadden voor dit seizoen gezegd dat we het maximum zouden geven om eindelijk die Champions League te winnen. Dat was niet gelogen. Dit is ons maximum.” Het zijn de woorden van een ontgoochelde maar nuchtere Kylian Mbappé vlak na afloop van de terugwedstrijd tegen Bayern in de achtste finales van de CL. Zijn club PSG moest een 0-1 achterstand uit de heenwedstrijd in het Parc des Princes ophalen, maar slaagde er enkel in de eerste helft even in om thuisploeg Bayern te doen twijfelen.

Na rust had een soeverein Bayern eigenlijk weinig problemen met PSG, dat amper kon dreigen. Vooral de onmacht na de 1-0 van Choupo-Moting was frappant. De Duitsers diepten de kloof zelfs uit naar 2-0 via invaller Serge Gnabry, en dan moet je meerekenen dat er ook nog treffers van Sadio Mané en Choupo-Moting afgekeurd werden voor nipt buitenspel. De frustraties over wat er voor hem allemaal gebeurde (of niet gebeurde), waren duidelijk zichtbaar bij doelman Donnarumma.

De analyse in L’Equipe na een vijfde keer uitgeschakeld te worden in de achtste finales was dan ook snoeihard. “Een beetje extra bezieling ontbrak, als PSG al een ziel heeft”, stelde clubwatcher Vincent Duluc. “Het is onmogelijk om je in enkele dagen tijd naar Europees topniveau te hijsen wanneer je er al zes maanden niet in slaagt om een ploeg te vormen, wanneer er geen collectief staat om de individuen te helpen. PSG is opnieuw het lachertje van Europa, met zijn nouveau riche-maniertjes, maar fundamenteel onbekwaam om te groeien, instabiel op sportief vlak en met een gebrek aan visie. En er is geen enkele reden om aan te nemen dat PSG lessen zal trekken uit zaken waarvoor het al tien jaar doof blijft.”

Blessurelast

PSG-coach Christophe Galtier had het achteraf nogal flauw over een te krappe kern in combinatie met de volle kalender. Dat laatste mag alvast geen excuus zijn, ook alle andere topclubs in de CL hebben een zwaar programma met om de paar dagen een wedstrijd. Wat die krappe kern betreft: dat mag als een sneer richting directie gezien worden.

Bij PSG lijkt zich stilaan het einde van een tijdperk aan te kondigen. Neymar ontbrak nog maar eens door blessure in deze belangrijke fase van de CL: hij is te wispelturig en blessuregevoelig. Messi is op zijn retour en te vaak afwezig op de momenten dat het ertoe doet. En de kern is te weinig uitgebalanceerd -het contrast met de brede kern van Bayern was op dat vlak confronterend, zo merkte ook Mbappé op. Al sinds de Qatari de club overnamen in 2011 aast men in Parijs op die ultieme CL-triomf, maar het besef sijpelt door dat die droom nooit werkelijkheid zal worden. Hoe zullen de Qatarese eigenaars daarmee omgaan? Het is een vraag die ook Mbappé zich ongetwijfeld stelt.

Wat met Mbappé?

Al te vaak is Kylian Mbappé last man standing en de enige levenslijn van PSG. De Franse sneltrein trekt daar nu zijn conclusies uit. Als hij aangeeft dat dit het maximum is van de Parijse club, zet dat de poort naar speculaties rond zijn toekomst weer helemaal open. “Het enige wat me interesseert is het huidige seizoen en het kampioenschap winnen. Daarna zien we wel”, liet de superster weten wanneer hem gevraagd werd naar zijn plannen deze zomer.

Zoals het al enkele jaren gaat, wordt Mbappé dan meteen gekoppeld aan Real Madrid, dat hem zowat elke mercato naar La Liga probeert te lokken. Afgelopen zomer leek die droomtransfer lange tijd waarheid te worden, maar in laatste instantie besliste Mbappé toch om in Parijs te blijven. Meer zelfs: zijn contract te verlengen. Maar zoals we hier bij Pickx al schreven, zat er een addertje onder het gras, waardoor de aanvaller eigenlijk deze zomer alweer een interessant transfertarget wordt. En als je de CL wil winnen, waar kan je dan beter zitten dan bij recordkampioen Real Madrid?

Volg de UEFA Champions League integraal op de zenders van Pickx+ Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top