Nafi Thiam schrijft alweer atletiekgeschiedenis

Sport |

Met een nieuw wereldrecord op de vijfkamp tijdens het EK indoor atletiek schrijft Nafi Thiam nog maar eens geschiedenis. Sterker nog, ze legt iedereen die twijfelde aan de radicale veranderingen in haar carrière het zwijgen op.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het is haar gelukt! Nafi Thiam won gisteren niet alleen goud op de vijfkamp tijdens het EK indoor atletiek, ze stak met haar 5055 punten ook nog eens het wereldrecord op zak. Daarmee doet ze beter dan de Oekraïense Nataliya Dobrynska die op 9 maart 2012 in Istanbul 5013 punten behaalde, 42 minder dan onze landgenote nu.

Zoete wraak voor Thiam, die tien jaar geleden al eens dezelfde prestatie leverde bij de junioren, maar het record niet erkend zag worden omdat er geen dopingcontroleur aanwezig was.

Thiam moest diep gaan voor haar wereldrecord. Het was een van de spannendste wedstrijden uit haar carrière, met de Poolse Adrianna Sulek in de hoofdrol. Zij dreef Nafi Thiam tot het uiterste en brak met haar 5014 punten ook het oude wereldrecord, goed voor een zilveren medaille. Onze tweede landgenote in de discipline, Noor Vidts, bevestigde haar geweldige vorm met 4823 punten en een bronzen medaille. Ze bewees nog maar eens dat er altijd op haar gerekend kan worden in de vijfkamp.

Twee persoonlijke records

De magische dag, die voor Nafi begon met een evenaring van haar persoonlijk record op de 60 meter horden (8”23), een indrukwekkende sprong van 1.92 meter en een persoonlijk record bij het kogelstoten (15.54 meter) eindigde met nóg een persoonlijk record op de 800 meter (2’13”60). Thiam was achteraf erg trots op haar prestatie, maar liet weten dat ze nog beter kan. “Ik voelde dat ik in vorm was”, zei de atlete aan Sporza. “Mijn sprongen had ik nog niet echt geoefend, maar ze gingen wel goed (...) Ik voel dat ik nog veel beter kan, dat geeft me veel vertrouwen voor komende zomer en voor de komende seizoenen.”

Een geslaagde test na ingrijpende veranderingen

Het EK indoor was de eerste wedstrijd voor Thiam na een reeks ingrijpende veranderingen. Na 14 jaar met Roger Lespagnard, veranderde ze van coach en koos ze voor de Zuid-Afrikaanse zon als trainingslocatie. En de aanpassingen pakten meteen goed uit, onder Michael Van der Plaetsen was het meteen prijs. Nochtans werden er heel wat vragen bij de radicale veranderingen in het kamp Thiam gesteld. Met haar wereldrecord geeft ze de criticasters lik op stuk. Het EK bevestigt dat Thiam de juiste keuzes gemaakt heeft. 

Bekijk het Europees kampioenschap atletiek indoor op zaterdag en zondag 4 en 5 maart op Pickx.be of de Pickx app.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top