One day, one goal: Het "orgasme" van Sócrates tegen de Sovjet-Unie op het WK 1982

Sport | Sócrates Brasileiro Sampaio de Souza Vieira de Oliveira, beter bekend als Sócrates, wordt nog steeds beschouwd als een van de beste Braziliaanse spelers in de geschiedenis van het voetbal. Eén van de hoogtepunten in zijn carrière was een waanzinnig doelpunt op het WK 1982 tegen de Sovjet-Unie. Pickx kijkt terug naar deze opmerkelijke wedstrijd.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het WK 1982 in Spanje was in meerdere opzichten uniek. Het was de eerste Wereldbeker waaraan 24 teams deelnamen, terwijl het de laatste was die in twee groepsfasen werd gespeeld. Bovendien was deze editie bijzonder omdat voor de eerste keer alle vijf continenten in de eindfase vertegenwoordigd waren. Dat zorgde op de tweede dag van de competitie al voor vuurwerk met een felbevochten confrontatie tussen Brazilië en de Sovjet-Unie. 

Snelle Sócrates

In het begin van deze wedstrijd op 14 juni in het Estadio Sanchez-Pizjuan in Sevilla lieten de Sovjetspelers geen kans liggen om te scoren. Middenvelder Andriy Bal pakte de Braziliaanse troepen koud met een knap afstandsschot. Hij wist een doelpunt te scoren dankzij een fout van de Braziliaanse doelman Valdir Peres, die de zwakste schakel van het team bleek te zijn. Met een doelpunt achterstand realiseerden de Brazilianen, in hun 2-4-4 aanvalssysteem, dat ze paal en perk moesten stellen aan de Sovjetheerschappij.

De verdediging van de Sovjets hield stand, maar het kostte hen enorm veel energie. Met nog een kwartier te gaan zette de verdediging alles op alles om de aanvallen af te weren, maar hierdoor belandde de bal voor de voeten van Sócrates op 35 meter van het doel. Sousloparov probeerde nog de Braziliaanse aanvoerder te onderscheppen, maar werd met een bedenkelijke haak uitgeschakeld. Hetzelfde gebeurde bij Bessonov. Zo kon Sócrates uiteindelijk de bal in de bovenhoek van Dasaevs net mikken.

"Een orgasme"

De Brazilianen lieten het hier niet bij en konden enkele minuten later dankzij een krachtig schot van Éder Aleixo een voorsprong van 2-1 nemen. De Seleçao won uiteindelijk en begon op deze manier hun WK-parcours op de best mogelijke manier. "Het was geen doelpunt, maar een eindeloos orgasme", schreef Sócrates later in zijn memoires. 

Daarna zou het de Brazilianen minder goed vergaan. In de tweede groepsfase verloren ze met 3-2 van Italië, dat een paar dagen later tot wereldkampioen werd gekroond. Sócrates deed in 1986 nog mee aan het WK in Mexico maar zal als speler helaas nooit zijn team de wereldbeker zien winnen. Pas in 1994 en 2002 zou de Zuid-Amerikaanse natie het hoogste doel opnieuw bereiken, na eerdere WK-zeges in 1958, 1962 en 1970.

Ben je fan van deze reeks? Lees hoe Walter Schachner Oostenrijk naar een stuntzege tegen Spanje leidt.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top