Belgische sporthelden: Ingrid Berghmans, olympisch goud maar niet op het goede moment

Sport | Ingrid Berghmans wordt aanzien als een van de allergrootste Belgische sporters ooit. Ze is een van de meest bekroonde judoka’s uit de geschiedenis van de sport. In haar tijd werd deze discipline echter nog niet zo erkend als vandaag de dag het geval is, en zeker niet bij de vrouwen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Ingrid Berghmans is een pionier in de vrouwensport in België. Ze toonde de weg en heel wat atleten hebben die nadien bewandeld. Met zes gewonnen wereldtitels en negen op Europees niveau, verdiende de judoka de titel van ‘Sportvrouw van de 20ste eeuw’. Voeg daar nog een gouden medaille op de Olympische Spelen in Seoel aan toe en je hebt een van de mooiste palmaressen in haar discipline.

Snel naar de top

Op 16-jarige leeftijd was Ingrid Berghmans al kampioen van België bij de senioren. Een fenomeen. In 1980 werd ze in New York wereldkampioen in het vrouwenjudo. “In 1980 won ik één van de eerste wereldkampioenschappen in het vrouwenjudo, maar stond de sport nog niet op het olympisch programma. In 1984 scheelde het niet veel, maar ging het uiteindelijk niet door”, vertelde ze twee jaar geleden in Sport/Voetbalmagazine.

Het was in die tijd financieel ook nauwelijks aantrekkelijk om voluit voor de sport te kiezen. Een wereldtitel leverde amper 30.000 Belgische franken (750 euro) op. “Ik ben nooit professional geweest. Ik had het geluk dat ik op twee personen kon rekenen die er financieel stonden wanneer het nodig was.”

Olympische titel

In 1988 maakte het judo eindelijk zijn intrede op de Olympische Spelen. Dat was in Seoel en daar was Berghmans uiteraard de grote favoriet. Ze maakte die favorietenrol waar en pakte goud. Toch werd die prijs ondergewaardeerd. “Toen ik na Seoel terugkwam in België, kreeg ik als eerste vraag: wat vind je van je chocoladen medaille? Men vond het niet echt een olympische medaille, ook al had die ons evenveel moeite gekost als een wereldtitel."

Berghmans zorgde echter voor een revolutie in de judosport. Ze was er ook niet vies van om tegen mannen te trainen. "Geld was nooit een drijfveer. Ik was een jong en verlegen meisje, en het judo heeft mij laten openbloeien als persoon. Ik hoop dat mijn sportieve carrière de perceptie over vrouwen in de sport heeft helpen veranderen. Ik heb geleerd mij te verdedigen, zonder agressief te zijn en toch mijn vrouwelijkheid te behouden", vertelde ze nog aan Le Soir.

Lees meer:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top