Waarom Chelsea Graham Potter nog het nodige krediet moet geven

Sport | Chelsea kent een dramatisch seizoen. Trainer Thomas Tuchel werd daarom bedankt voor bewezen diensten, maar opvolger Graham Potter krijgt de trein ook niet op de rails. Er wordt gesproken over een ontslag, maar dat lijkt niet meteen het beste plan te zijn om de crisis te bezweren.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Graham Potter bewees de afgelopen jaren zijn kwaliteiten als trainer bij Brighton & Hove Albion. Het was daarom zeker geen toeval dat een Engelse topclub zoals Chelsea hem op de radar kreeg. Maar tot op heden is het inzake resultaten zeker geen geslaagd huwelijk. Potter was tot op heden 26 wedstrijden trainer van Chelsea en de balans is niet goed. Hij won amper 9 keer, verloor 10 wedstrijden en 7 keer eindigde een duel van Chelsea onder zijn hoede op een gelijkspel. Er is ook een negatief doelsaldo van 25 voor en 26 tegen.

Automatismen

Chelsea staat tiende in de Premier League en Europees voetbal lijkt ver weg. In de Champions League moet Potter proberen een 1-0-nederlaag goed te maken in eigen huis tegen Borussia Dortmund. Potter moet uiteraard beter presteren, maar zijn bestuur hielp hem niet echt door in januari plots 8 spelers voor een totale prijs van 330 miljoen euro aan te trekken. De kern werd zo wel héél breed en Potter moet zo een wel zeer grote groep spelers managen. Bovendien volgen de matchen elkaar zo snel op, dat er amper tot geen tijd is om te trainen op automatismen.

Ondanks het feit dat aanwinsten zoals onder meer João Félix, Enzo Fernandez, Mykhalo Mudryk en Benoît Badiashile zeker kwaliteiten hebben, is het voor een coach niet makkelijk om het team plots aan het draaien te krijgen. Potter heeft vooral op het middenveld enorm veel spelers, maar de kern is nog steeds niet in een goede balans. Het blijft de ploeg ontbreken aan een echte topspits. De jonge David Datro Fofana weegt nog wat licht en het is zeker geen toeval dat Chelsea zo moeilijk scoort. Deze ploeg mist fysieke présence in de spits. De afgelopen dagen ging het al veelvuldig over een ontslag van Potter en hij kreeg naar eigen zeggen zelfs al bedreigingen van de teleurgestelde fans…

Enorme opstapclausule

Potter beseft dat de druk met de week groter wordt. “We hebben een zware periode, met veel jonge spelers die we moeten laten wennen aan spelen in de Premier League. Als je dan niet de resultaten haalt, wordt het zwaar. Sommigen zullen denken dat ik het probleem ben bij Chelsea. Ik denk niet dat dat klopt. Maar ze mogen zeggen wat ze willen", liet hij na de thuisnederlaag tegen Southampton weten.

Chelsea kan Potter misschien maar best de tijd geven om tegen komend seizoen alles op punt te hebben staan. Volgens de Britse krant The Mirror zou een ontslag de club maar liefst 59 miljoen euro aan opstapvergoedingen kunnen kosten. Chelsea betaalde bovendien ook nog eens 25 miljoen euro om de coach weg te halen bij Brighton & Hove Albion, waardoor hij een wel zeer dure trainer zou worden. Bij Chelsea hopen ze alvast dat Potter de ploeg snel aan het voetballen krijgt.

Volg de UEFA Champions League integraal op de zenders van Pickx+ Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus. Blijf verder op de hoogte van alle actualiteit (samenvattingen, interview, magazines...) dankzij de verschillende aanbiedingen en talrijke inhoud van Pickx op televisie en onze website.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Lees meer:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top