One day, one goal: Walter Schachner knalt Oostenrijk naar stuntzege tegen Spanje

Sport | In 1978 vond het WK plaats in Argentinië. In de groepsfase troffen Spanje en Oostenrijk elkaar. Die partij zou voor Walter Schachner een wedstrijd worden om nooit meer te vergeten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Spanje en Oostenrijk namen het tegen elkaar op in het José Amalfitani-stadion in Buenos Aires. De 40.841 aanwezige fans zagen na negen minuten een episch moment zich voltrekken. Spanje zette een aanval op, maar Oostenrijk wist de bal te onderscheppen en schakelde pijlsnel om.

Knappe zege

Walter Schachner kreeg net over de middenlijn de bal aangespeeld. Hij stormde voort richting doel, ontdeed zich knap van een Spaanse verdediger en schoot de bal dan keihard in de korte bovenhoek in doel: 1-0. Oostenrijk moest twaalf minuten later de gelijkmaker van Dani incasseren, maar in de 76ste minuut wist Hans Krankl de Oostenrijkers een zeer knappe 2-1-zege op te leveren.

Nadien wonnen ze ook nog met 1-0 van Zweden, Brazilië was op zijn beurt met dezelfde cijfers te sterk. Toch plaatsten ze zich als tweede in groep voor de volgende ronde, ten koste van Spanje en Zweden. Er volgde nog een groepsfase, met daarin naast Oostenrijk landen als Nederland, Italië en West-Duitsland. Oostenrijk eindigde laatste met twee punten. Argentinië zou uiteindelijk het WK winnen.

Hoogdagen van Oostenrijk

Walter Schachner speelde uiteindelijk drie matchen op dat WK en zijn treffer was het hoogtepunt van zijn toernooi. De centrumspits zou vier jaar later beter doen en twee keer scoren op het wereldkampioenschap. Hij speelde 64 interlands voor Oostenrijk en daarin wist hij 23 keer te scoren, wat zeker geen onaardige cijfers waren. Hij speelde in zijn clubcarrière voor ploegen als Austria Wenen, Torino, Sturm Graz, FC Salzburg en Cesena. Hij bouwde ook nog een trainerscarrière op bij clubs als 1860 München, LASK Linz en Austria Wenen.

Schachner maakte de hoogdagen van het Oostenrijkse voetbal mee. De WK’s van 1978 en 1982 behoorden immers tot de beste prestaties ooit van het land op een wereldkampioenschap. Ze bereikten toen twee keer de tweede ronde. In 1934 werd Oostenrijk vierde, in 1954 derde. In 1958, 1990 en 1998 geraakten ze niet voorbij de groepsfase. Na 1998 wist Oostenrijk zich geen enkele keer meer te plaatsen voor een WK. Voor 2026 ondernemen ze dus een zevende poging om er nog eens bij te zijn.

Fan van deze reeks? Herbeleef dan het onwaarschijnlijke doelpunt van Juan Barbas tegen Genoa.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top