Relegation play-offs: krijgen we een eerste sportieve daler in 4 (!) seizoenen?

Sport | Vrijdag starten Lommel, Deinze, Jong Genk, Dender EH, SL16 FC en RE Virton aan hun race tegen het degradatiespook. Bij Lommel en Deinze zullen ze iets minder hard moeten racen dan bij de vier andere teams; maar gezien de problematiek van de voorbije jaren is het nog maar de vraag of er bij de degradatiekandidaten echt wel gepanikeerd moet worden?

Door Pickx

Deel dit nieuws

In de zes vorige 1B-seizoenen degradeerde namelijk maar 2x de ploeg die op sportief vlak laatste eindigde én dus eigenlijk moest degraderen. In 2016-2017 eindigde Lommel SK laatste in Play-off 3 en zakte het naar de amateurs; twee seizoenen later overkwam AFC Tubize hetzelfde.

Financiële problemen

Maar in het seizoen daartussen (2017-2018) eindigde Tubize ook al eens laatste en toen kregen de Brabanders een herkansing (die dan wel resulteerde in een nieuwe laatste plaats). Die nieuwe kans kwam er toen omdat Lierse SK in 2017-2018 geen licentie kreeg en het faillissement aanvroeg. 

Een soortgelijk scenario speelde zich ook af in 2019-2020 én 2021-2022. In 2020 moest een reeksje wedstrijden tussen de voorlaatste en de laatste in het klassement beslissen over de degradatie. Maar zowel de voorlaatste (KSV Roeselare) als de laatste (Sporting Lokeren) gingen financieel kopje onder en verdwenen beiden uit de reeks. Vorig seizoen was Moeskroen de (extrasportieve) pineut waardoor rode lantaarn Virton niet moest degraderen.

Corona

En ook in 2020-2021 was er geen sportieve degradant. Toen eindigde Club NXT als laatste, maar de beloften van Club Brugge hadden toen geen degradatieplicht waardoor de laagst gerangschikte profploeg moest degraderen. Dat werd Lierse Kempenzonen; maar omdat er in de amateurreeksen geen competitievoetbal was geweest door de coronacrisis mochten de Pallieters ook in 1B blijven.

Afwachten of er dit seizoen ook weer een extrasportief drama volgt die de rode lantaarn kan redden. De cijfers van de meeste teams in ons profvoetbal kleuren donkerrood, maar dat wil niet automatisch zeggen dat er ook teams in de (licentie)problemen komen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top