Vedran Pelic fileert de promotie play-offs: "Titelstrijd wordt beslist in duels tegen Lierse én U23-teams"

Sport | Vanaf het komende weekend gaan we via tien play-offduels op zoek naar een opvolger voor KVC Westerlo. Wie volgt de Kempenaars op als de kampioen van 1B en mag volgend seizoen gaan aan de slag op het hoogste niveau? We wikken en wegen de titelstrijd met de deskundige hulp van Vedran Pelic.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Pelic was jarenlang een van de smaakmakers bij KVC Westerlo en bleef ook na zijn carrière trouw aan de Kemphanen. De Bosniër was maar liefst 13 jaar (en meer dan 270 wedstrijden) actief in de technische staf én kreeg in het Kuipje ook een contract van onbepaalde duur.

Maar na de promotie werd er beslist om het contract toch stop te zetten. Pelic zit nog tot mei 2023 thuis met 'verplichte rust', maar kan tegen de zomer op zoek naar een nieuwe uitdaging. "De honger is groot. Ik sta open voor alles", aldus Pelic. "Ik ben vooral op zoek naar een mooi project waar ik me mee kan vereenzelvigen." Misschien ligt dat project in 1B, want ook na de promotie van Westerlo bleef de ervaren coach 1B op de voet volgen. In die optiek is hij dan ook de geknipte man om de nakende promotie play-offs te fileren.

Ervaring vs. flow

Pelic verwacht alvast een spannende eindstrijd. "RWDM en Beveren gaan echt nek aan nek. Het zijn de twee teams met de beste mix van maturiteit, kracht én techniek. Ik schat Beveren misschien ietsje hoger in omdat ze meer spelers hebben die ervaring hebben met de stress die er nu gaat aankomen. Ze hebben in elk compartiment iemand die de ploegmaats erdoor kan sleuren als de druk wat groot wordt. Denk maar aan Mbokani, Van Damme of Bateau.

"RWDM heeft dan weer de goede flow mee", vervolgt Pelic. "Bovendien leeft de mogelijke terugkeer naar 1A ook echt heel hard bij de fans. Zij wachten al zo lang op dit moment en de fanatieke achterban kan de ploeg in moeilijke momenten naar een hoger niveau brengen."

Voor Beerschot ziet Pelic een moeilijker parcours. "Ze moeten acht punten inhalen in tien matchen. Dat wil zeggen dat ze eigenlijk 3x meer moeten winnen dan RWDM en dat lijkt me heel lastig. In het voetbal kan alles; maar ze zullen dan wel een perfect parcours moeten afleggen. En dat terwijl ze het de laatste weken zelf wat uit handen hebben gegeven. Ik vraag me dan ook af of ze nog wel voldoende gemotiveerd zijn om nog alles op alles te zetten in deze play-offs. Als ze niet direct wat punten terugpakken in de eerste twee matchen, dan zal de focus mogelijk snel naar volgend seizoen gaan."

Giantkillers?

Lierse, Club NXT en RSCA Futures zullen dan weer eerder de 'luis in de pels' moeten worden van de top drie. "Ik denk dat de kampioen bepaald zal worden in de wedstrijden tegen deze teams. Lierse, Club NXT en RSCA Futures hebben niets meer te verliezen en kunnen vrijuit voetballen. Bovendien hebben ze allemaal al bewezen dat ze - in een goede dag - punten kunnen pakken tegen RWDM, Beveren en Beerschot. Wie het minste punten laat liggen tegen dit trio, zal kampioen worden. Want van de onderlinge duels tussen RWDM en Beveren verwacht ik vooral gesloten matchen op het scherp van de snee waarin de nervositeit de bovenhand zal halen van de kwaliteit."

Tot slot wilde Pelic graag ook nog een woordje kwijt over de toevoeging van de beloftenteams. "Toen wij in 1B speelde, moesten we telkens 4x tegen dezelfde zeven ploegen spelen. Daar werd je niet zo vrolijk van. Met de toevoeging van de beloftenteams kwam er een extra dynamiek in de reeks. Bovendien is het ook goed dat jonge Belgen kansen krijgen op profniveau. Die jongens krijgen een unieke mogelijkheid om te leren hoe ze onder druk moeten voetballen. daarnaast maken ze zo een versneld proces door waarin ze leren om fouten te durven maken en leren ze - met vallen en opstaan - hoe ze constanter kunnen worden. De enige keerzijde van de medaille lijkt me de lege tribunes in al die grote stadions. Dat is wel een triestig beeld. Maar op voetballend vlak moeten de youngsters zeker niet onderdoen voor de profteams."

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top