Benfica; koning van de lucratieve transfers in de voetbalwereld

Sport |

Hoewel Benfica niet beschouwd wordt als een absolute sportieve grootmacht in het Europese voetbal, blijft de club uit Lissabon steevast imponeren op de transfermarkt. De eerstvolgende tegenstander van Club Brugge in de Champions League nu woensdag (21u) verkoopt zijn sterspelers voor monsterbedragen, waardoor ze zich ondertussen opgeworpen hebben tot de koning van de lucratieve transfers.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Portugese recordkampioen draagt een rijke Europese geschiedenis met zich mee. Benfica is tevens een vaste klant op het Kampioenenbal: vorig jaar bereikten ze nog de kwartfinales. Dat betekent evenwel niet dat ze kunnen wedijveren met absolute tenoren als Real Madrid en Bayern München.

De Portugezen zijn genoodzaakt om seizoen na seizoen opnieuw te bouwen aan een typeploeg omdat het relatief bescheiden niveau en het gebrek aan attractiviteit van de vaderlandse competitie hen ertoe noopt om hun beste spelers snel door te verkopen. Dat blijkt de laatste seizoenen overigens allesbehalve een probleem te zijn voor de Adelaars.

Recordbedragen

Een schoolvoorbeeld is de recente transfer van Enzo Fernandez naar Chelsea. Het liet zijn Argentijnse wereldkampioen voor een woekerbedrag van maar liefst 121 miljoen euro naar Stamford Bridge verkassen, terwijl ze hem zes maanden voordien nog voor 44 miljoen wegplukten bij River Plate. Het maakte van Fernandez zelfs niet eens de duurste uitgaande transfer in de clubgeschiedenis.

In 2019 pakte jeugdproduct Joao Felix op 19-jarige leeftijd zijn biezen om Atlético Madrid te vervoegen, voor de astronomische som van 127 miljoen euro. Afgelopen zomer nog zette de Uruguayaan Darwin Nunez koers richting Liverpool voor 80 miljoen euro, terwijl Benfica hem twee seizoenen daarvoor ophaalde bij Almeria voor 34 miljoen euro.

Ideale springplank

In de afgelopen vijf voetbaljaargangen inde Benfica meer dan 700 miljoen euro aan transferinkomsten, meer ook dan eender welke andere club ter wereld. Maar wat is nu hun succesformule? Alles begint bij een doorgedreven scoutingpolitiek: de meeste vette vissen plukken ze zelf eerst op jonge leeftijd weg bij clubs in onder meer Zuid-Amerika. De talenten in kwestie integreren zich vlot en zien het als een ideale springplank voor de Europese top.

Naast de goede relaties met de belangrijkste spelersagenten is er ook de uitstekende jeugdopleiding die de sleutel vormt voor deze successen. De club investeert er elk jaar tien miljoen euro in. De U19 dingt haast elk seizoen mee naar de eindzege in de Youth League en toppers als João Félix, João Cancelo, Bernardo Silva, Ruben Dias en Renato Sanches hebben allemaal voor de club gespeeld.

De heenwedstrijden van de achtste finales in februari op Pickx+ Sports:

Dinsdag 14 februari

Woensdag 15 februari

Dinsdag 21 februari

Woensdag 22 februari

Volg de UEFA Champions League integraal op de zenders van Pickx+ Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus. Blijf verder op de hoogte van alle actualiteit (samenvattingen, interview, magazines...) dankzij de verschillende aanbiedingen en talrijke inhoud van Pickx op televisie en onze website.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top