Belgische Sporthelden: Jacky Ickx domineert in Le Mans

Sport |

In 2023 lanceert Pickx een nieuwe reeks over de grootste Belgische sporthelden. Pickx kijkt niet terug naar de carrière van deze sporters, maar naar één specifieke prestatie die hen tot legende maakte. Vandaag is het de beurt aan 'Monsieur Le Mans' Jacky Ickx.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Elke Belgische autosportliefhebber kent zijn naam, Jacky Ickx. De Brusselaar is een echte legende. Hij werd tweede in de Formule 1 en won de Dakar van 1983, maar hij staat vooral bekend als ‘Monsieur Le Mans’. Hij was 22 jaar lang recordhouder voor meeste overwinningen in de 24 uur van Le Mans, een ware specialist. Zijn meest spectaculaire overwinning in Le Mans blijft toch de eerste, in 1969.

Een ontevreden ket

In 1969 was Jacky Ickx nog maar 24 jaar oud en had hij nog een lange weg te gaan. In juni nam hij een pauze van de Formule 1 om deel te nemen aan de 24 uur van Le Mans. Hij reed in een Ford GT40, en deelde die met de Brit Jackie Oliver. Ickx liet zich al meteen van bij de start opmerken.

In die tijd stonden de auto’s aan de kant van de piste opgesteld en moesten de autopiloten naar hun wagens lopen om de race te beginnen. Ickx was geen fan van dat gevaarlijke tafereel. Om zijn ongenoegen te tonen, wandelde de Belg rustig naar zijn wagen, ging hij kalm zitten, nam hij zijn tijd om zijn veiligheidsgordel vast te doen en vertrok hij als allerlaatste.

Een waanzinnige remontada

Na zo’n actie zou je de kansen van de Belg niet zeer hoog inschatten. Maar daarbij wordt vergeten dat Ickx, ondanks zijn jonge leeftijd, vol talent zit en dat de race lang is, heel lang. De eerste ronde werd al meteen ontsierd door een tragisch ongeval. John Woolfe had door de snelle start niet de tijd genomen om zijn gordel om te doen. Hij werd uit de wagen geslingerd en was op slag dood. Zijn Porsche belandde terug op de weg en werd geraakt door een Ferrari. 

Ickx wist door de mazen van het net te glippen en kon wat plaatsen goedmaken. Terwijl de ronden voorbijgingen en de uren doortikten, overklaste de Belg bijna alle deelnemers. Met nog drie uur te gaan brak de koppeling van de Porsche van de koploper en nam Ickx in zijn Ford de leiding.

Ultiem duel op 20 seconden

In wat de laatste ronde moest worden, kwam de Porsche terug. Hij probeerde Ickx in te halen door te profiteren van zijn slipstream, maar geraakte niet voorbij de Ford. De strijd ging door tot aan de meet, maar toen Jacky Ickx over de finish reed, kwam hij 20 seconden tekort om de 24 uur te halen. Het duel met de Porsche liet hem niet toe zijn voet van het gaspedaal te houden om nog een ronde te vermijden.

De twee auto's moesten nog een laatste keer over het circuit van Sarthe en dat leverde hetzelfde spektakel op. En opnieuw weerstond de Ford van Ickx de aanvallen van de Duitse wagen. Deze keer, wanneer hij over de finish reed, werd de geblokte vlag wel gezwaaid. Het was officieel: Ickx won op 24-jarige leeftijd de 24 uur van Le Mans.

Fan van deze reeks? Lees dan zeker ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top