Paolo Banchero, de rookie die speelt als een ancien

Sport |

De topkeuze in de NBA Draft van vorige zomer maakt zijn reputatie volledig waar. Bij Orlando Magic groeide de amper 20-jarige Paolo Banchero in geen tijd uit tot een sterkhouder. Van een inloopperiode was geen sprake, integendeel: de forward speelt alsof hij al jaren meedraait op dat hoogste niveau.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Zonder ongelukken is de prijs voor ‘Rookie van het Jaar’ nu al bekend: Paolo Banchero werd de voorbije zomer met veel adelbrieven voorgesteld tijdens de NBA Draft. De ranke pivot werd als nummer 1 gekozen door de Orlando Magic en lost de hoge verwachtingen helemaal in. Met gemiddeld 20 punten, 6 rebounds en 3 assists per wedstrijd is hij puur statistisch sowieso de beste rookie dit seizoen, met enige afstand zelfs, maar helaas voor hem heeft dat weinig invloed op de prestatiecurve van Orlando Magic. De ploeg uit Florida blijft wispelturig presteren en dreigt -ondanks enkele stuntzeges tegen topteams- straks de play-offs te missen.

Winterdip

Paolo Banchero begon indrukwekkend aan zijn debuutseizoen bij de grote jongens, maar kende in december een dipje. Geheel volgens de verwachtingen trouwens, ook de zijne. December wordt immers bestempeld als de “rookie wall”. Banchero was ervoor gewaarschuwd: “Iedereen sprak mij erover. Allemaal kwamen ze mij zeggen dat ik klaar moest zijn voor de rookie wall, die er onvermijdelijk zou komen in december”, vertelde hij daarover aan de krant USA Today. Gelukkig duurde die dip niet lang, de 20-jarige Italiaanse Amerikaan is dit nieuwe kalenderjaar ingestapt met een hernieuwde spirit.

In oktober en november debuteerde hij met een gemiddelde van 20 punten per wedstrijd, waarna het in die bewuste maand december plots daalde naar 18 punten gemiddeld en een afwerkingspercentage van minder dan 40%. In de feestperiode tussen Kerst en Nieuwjaar zakte hij zelfs naar een gemiddelde score van 13,3 punten per wedstrijd. Maar sinds de jaarwisseling zitten de statistieken weer in stijgende lijn, met gemiddeld 20,5 punten per wedstrijd en een meer dan degelijk shotpercentage van 45%. “Maar er zullen nog mindere passages komen”, blijft de rookie van Orlando realistisch, “je kunt niet elke match 25 punten maken. Wanneer het eens een avond tegenzit of de ploeg heeft het lastig met een tegenstander, moet je toch de kar proberen te trekken op een andere manier. Dat is wat ik probeer te doen.”

Duidelijke doelen

Wat opvalt bij Banchero is de evidentie waarmee hij shots neemt, op verschillende manier kan hij scoren en dat op elk moment. Dat kan met een drive naar de basket, uit de dribbel of met een afstandsraket vanachter de driepuntlijn. En zoals hij recent etaleerde tegen Philadelphia 76’ers en PJ Tucker maakt het hem weinig uit wie hem probeert te verdedigen. Ook tegen LeBron James en Kevin Durant durfde hij onbeschroomd de individuele confrontatie aan.

Het jonge talent van Magic is nog maar vier maanden actief in de NBA en toch speelt hij met een vanzelfsprekendheid en rust alsof hij al jaren meedraait. De forward heeft dan ook een duidelijk carrièreplan voor ogen. Een eerste doel was als nummer 1-pick gedraft worden. Dat lukte. “Ik heb voor elke etappe in mijn carrière een doel vooropgesteld”, aldus Banchero. “Een volgend doel is ‘Rookie van het Jaar’ worden. Daarna All Star, play-offs spelen… Eigenlijk alles wat iedere profbasketter wil, dat wil ik ook. En meer. Alles begint bij elke wedstrijd willen winnen, dat is het belangrijkste doel.”

Volg de NBA het hele seizoen op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar via het Pickx Sports pakket.

Het NBA-programma dit weekend op Eleven Sports:

Zaterdag 4 februari

Zondag 5 februari

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top