Lokonga hoopt bij Crystal Palace beter te worden

Sport |

Met zijn transfer naar Crystal Palace probeert Albert Sambi Lokonga zijn carrière nieuw leven in te blazen. Aan zijn avontuur in de Premier League kon de voormalige aanvoerder van Anderlecht immers nog niet al te veel plezier beleven. Werd hij overschat, of heeft hij gewoon wat aanpassingstijd nodig? Pickx buigt zich over de kwestie.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Omdat Arsenal deze wintermercato Jorginho weghaalde bij Chelsea om het middenveld te komen stofferen, was er voor Albert Sambi Lokonga geen plek meer. En dus werd een oplossing gezocht voor onze landgenoot. Die kwam uit het zuidelijke stadsdeel van Londen: Lokonga wordt tot het einde van het seizoen aan Crystal Palace uitgeleend. Van de top van de Premier League naar de middenmoot dus, maar wel een noodzakelijke stap in de carrière van de voormalige Anderlechtvedette en éénmalige Rode Duivel.

Sinds zijn overstap van Anderlecht naar Arsenal in 2021 kende Sambi Lokonga nog maar weinig spelvreugde aan de overkant van het Kanaal. In zijn eerste seizoen viel het nog mee (19 matchen in de Premier League), maar dit seizoen komt hij amper van de bank af. Slechts 6 keer mocht hij opdraven in de Premier League, enkel in de FA Cup en Europa League kreeg hij echt speelkansen.

Het duo Thomas Partey – Granit Xhaka draait immers perfect als buffer in de rug van nummer 10 Martin Odegaard. Een belangrijke reden waarom Arsenal momenteel de fiere leider is in de Engelse competitie. De Deense strateeg wond zich recent nog op bij een invalbeurt van Lokonga in de bekerclash tegen Manchester City. Voor het oog van de camera’s maakte Odegaard aan de Belg duidelijk dat hij in positie moest blijven. Iets waar Lokonga wel vaker problemen mee heeft.

Groeimarge

Ook bij Anderlecht was dat trouwens een werkpunt: voetballen kan hij als de beste, maar Lokonga heeft (nog) niet het tactische inzicht en de feeling om te weten wanneer hij moet inzakken of inschuiven op het middenveld. Doe daarbij een iets te lakse houding op het veld en dan weet je dat het moeilijk wordt om in de harde Premier League overeind te blijven op een cruciale positie als die van centrale middenvelder.

Nu, Lokonga is nog altijd maar 23 jaar, enige aanpassingstijd is dus normaal en zijn groeicurve kan nog pieken. Volgens Ian Wright, een icoon van Arsenal en tegenwoordig een gewaardeerd analist, is de tijdelijke overstap naar Crystal Palace alvast de juiste keuze. “Jonge spelers zoals hij hebben vooral speelminuten nodig, alleen zo kweken ze die feeling om te weten wanneer en waar ze positie moeten houden of wanneer een situatie gevaarlijk wordt”, aldus Wright in The Sun.

Leren van Vieira

Een ander voordeel aan die uitleenbeurt naar Crystal Palace is dat Lokonga er onder de vleugels terechtkomt van niemand minder dan Patrick Vieira, zelf altijd een centrale middenvelder geweest met een gelijkaardig profiel als dat van Lokonga.

Bovendien iemand die het Arsenal-huis als zijn broekzak kent, aangezien hij daar het grootste deel van zijn carrière voetbalde. De ideale mentor dus om Lokonga weer op het juiste pad te krijgen. “Vieira zal me ongetwijfeld pushen om beter te worden”, was het jeugdproduct van Anderlecht alleszins opgetogen met zijn nieuwe coach.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top