Domenico Tedesco: nu nog een nobele onbekende, straks wellicht bondscoach van België

Sport | Meer dan twee maanden na het vertrek van Roberto Martinez zou de Belgische voetbalbond weldra de naam van zijn opvolger moeten bekendmaken. Meerdere namen doen de ronde, maar één gonst het hardst: die van Domenico Tedesco. De 37-jarige Duitse Italiaan is een nobele onbekende bij het grote publiek, maar heeft al veel ervaring.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De werkgroep die een nieuwe coach voor de Rode Duivels moet vinden, zal naar verwachting zeer binnenkort zijn beslissing bekendmaken na een wekenlange speurtocht. Volgens Het Nieuwsblad, dat ook melding maakt van een principeakkoord met Franky Vercauteren voor de functie van technisch directeur, ligt Domenico Tedesco in polepositie voor de functie van bondscoach. De 37-jarige Italiaanse Duitser, die te boek staat als een dataspecialist, heeft zelf nooit op hoog niveau gevoetbald.

De in Italië geboren Tedesco groeide op in Duitsland, waar hij eerst ingenieursstudies volgde voordat hij zich aan voetbal wijdde. Hij volgde trainerscursussen bij Julian Nagelsmann, de huidige T1 van Bayern München met wie hij regelmatig wordt vergeleken, en studeerde af als beste van zijn klas. Na zijn afstuderen begon hij op jonge leeftijd met coachen. Hij startte zijn trainersloopbaan bij de jeugdteams van VfB Stuttgart en Hoffenheim en deed zijn eerste ervaring als hoofdtrainer op bij Erzgebirge Aue, toen laatste in de Duitse tweede divisie. Zijn aanstelling was een succes: de 31-jarige Tedesco wist de club van degradatie te redden door op de 14e plaats te eindigen.

Jong maar ervaren

Op 9 juni 2017 werd Tedesco aangesteld als coach van Schalke 04 en werd zo na Nagelsmann de jongste trainer in de Bundesliga. Zijn eerste seizoen op het hoogste niveau van het Duitse voetbal was meer dan een succes: zijn club eindigde als tweede achter Bayern, waardoor Schalke 04 zijn terugkeer maakte in de Champions League. Hij werd een kleine twee jaar later ontslagen na een 7-0-nederlaag bij Manchester City.

Na een succesvolle periode bij Spartak Moskou, dat hij aan het eind van het seizoen 2020-2021 verrassend verliet om familiale redenen, nam hij in december van datzelfde jaar de leiding over bij RB Leipzig. Tedesco wist de club in vieze papieren weer tot leven te wekken. Leipzig eindigde als vierde in de Bundesliga, bereikte de halve finale van de Europa League, verzekerde zich van een ticket voor de Champions League en won de Duitse beker.

Ander profiel

Na een wankele start van het volgende seizoen en slechts één overwinning in vijf wedstrijden, diende Shakhtar Donetsk Tedesco de genadestoot toe. Hij werd op 7 september jongstleden ontslagen en zit sindsdien zonder club. Tedesco zou naar verluidt geïnteresseerd zijn in de functie van Belgisch bondscoach en beschikt over het nodige profiel om een frisse wind in de rangen van de Rode Duivels te laten waaien.

De polyglot maakt deel uit van de getalenteerde generatie Duitse coaches die sinds enkele jaren de plak zwaaien in het mondiale topvoetbal. Het gerucht gaat dat de taskforce van de Belgische voetbalbond gecharmeerd is door zijn aanpak, zijn flexibele spel en zijn scherpe tactische vaardigheden. Een ander belangrijk argument dat in zijn voordeel werkt, is dat zijn salaris zeker lager zou liggen dan dat van andere kandidaten wiens namen de laatste weken in de pers circuleren...

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top