Novak Djokovic heeft een afspraak met de geschiedenis in de finale van de Australian Open

Sport | Novak Djokovic heeft een kans om in de finale tegen Stefanos Tsitsipas geschiedenis te schrijven. Als hij de 22e keer een grandslamtitel kan veroveren, heeft hij het record van Rafael Nadal geëvenaard.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Ondanks zijn dijbeenblessure versloeg een zelfzekere Novak Djokovic zijn tegenstanders één voor één in Melbourne. Sinds het begin van het toernooi verloor hij slechts één set, tegen revelatie Enzo Couacaud in de zestiende finale. Sindsdien heeft de 35-jarige Serviër achtereenvolgens Grigor Dimitrov, Alex De Minaur, Andrey Rublev en Tommy Paul in drie sets weten te kloppen.

Wraak op Roland Garros?

Een jaar nadat hij uit Australië werd gezet omdat hij niet correct was gevaccineerd tegen het coronavirus, staat hij nu voor de 33e keer in zijn carrière in de finale van een grandslamtoernooi, en de tiende keer op een Australian Open. Als hij Stefanos Tsitsipas verslaat, wint Djokovic zijn tiende titel in Melbourne, waar hij ongeslagen is in finales en al recordhouder is van de meeste overwinningen. Hij zou zo ook de 22 grandslamoverwinningen van Rafael Nadal evenaren. Die laatste liep een blessure op en werd in de tweede ronde uitgeschakeld.

Om zijn 22e grandslamtitel te behalen, zal Nole aan Tsitsipas een vette kluif hebben. De 24-jarige Griek, die in de halve finale de Russische Karen Khachanov versloeg, speelt in Melbourne zijn tweede grandslamfinale. Iedereen herinnert zich de finale die hij verloor van de Serviër op Roland Garros in 2021. Dit wordt al de dertiende ontmoeting tussen de twee mannen. De voorsprong die Djokovic heeft, is duidelijk. Hij heeft immers tien van de dertien confrontaties gewonnen.

Vechten voor nummer 1-positie

"Ik heb de vorige finale gewonnen, dus ik heb wat voorsprong. Maar ik stond toen twee sets achter", herinnert de Serviër zich. Hij verwijst naar de de finale van Roland Garros, toen hij zeer diep moest gaan om die eindronde alsnog te winnen. "Sindsdien is Stefanos verbeterd. Dus moge de beste winnen!" Anderhalf jaar later is Tsitsipas inderdaad gegroeid op gebied van ervaring en maturiteit; hij beweert een "nieuwe speler" te zijn en maakt geen geheim van zijn ambities. Dat is ook te zien aan zijn palmares: sinds de hervatting van het tennisseizoen heeft hij 13 wedstrijden op rij gewonnen.

De vraag blijft of Djokovic deze historische wedstrijd zal winnen en zo de beste tennisspeler in de geschiedenis wordt, of Tsitsipas zijn eerste grandslamtitel zal winnen? Het antwoord krijgen we zondag, wanneer de twee spelers het tegen elkaar opnemen in een wedstrijd die op papier al een topontmoeting lijkt te worden. De winnaar wint immers niet alleen de titel maar zal ook de nummer één van de wereldranglijst overnemen van Spanjaard Carlos Alcaraz, die niet in Melbourne aanwezig zal zijn.

Volg de mannenfinale van de Australian Open op zondag 29 januari vanaf 9u30 op Eurosport 1. Deze zender is inbegrepen in het tv-basisaanbod van Proximus Pickx.

Lees hier nog meer tennisnieuws:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top