One day, one goal: Enrico Chiesa knalt Parma naar Europees succes

Sport | Parma was eind jaren 90 een club die meespeelde aan de top in de Serie A. In 1999 wisten zij ook Europees een hartig woordje mee te praten met de grote jongens. Ze speelden dat seizoen de finale van de UEFA Cup (de voorloper van de Europa League) tegen Olympique Marseille. Voor Enrico Chiesa werd het een avond om nooit meer te vergeten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Parma bereikte de finale door Fenerbahçe, Wisla Krakau, Glasgow Rangers, Bordeaux en Atlético Madrid te elimineren. De finale tegen Olympique Marseille werd afgewerkt in het Luzhniki Stadion in Moskou en de 61.000 fans zagen een sterk Parma. Ze hadden toen een geweldig elftal met onder meer Enrico Chiesa, Hernan Crespo, Gianluigi Buffon, Lilian Thuram, Fabio Cannavaro en Juan Sebastian Véron in de rangen.

Straffe carrière

Parma begon als favoriet aan de wedstrijd en loste de verwachtingen ook in. Na 45 minuten leek de partij al beslist te zijn na goals van Crespo en Vanoli. Voor Chiesa kwam in de 55ste de kers op de taart. Veron stak de bal vanaf de rechterflank voor doel en Chiesa reageerde sneller dan zijn bewaker. De Italiaanse spits twijfelde niet en trapte het leer in de draai keihard in de bovenhoek. Een echte spitsengoal. Parma won met 3-0 en mocht zo de UEFA Cup op zijn palmares bijschrijven.

Chiesa trok enkele weken later naar Fiorentina. Hij speelde in zijn rijkgevulde carrière alleen maar voor Italiaanse clubs. De spits kwam uit voor Sampdoria, Teramo, Chieti, Modena, Cremonese, Parma, Fiorentina, Lazio, Siena en Figline. Bij die laatste club hing hij op 40-jarige leeftijd de schoenen aan de haak. Hij was ook 17 keer Italiaans international en hij trof daar 7 keer raak. Chiesa speelde 380 wedstrijden in de Serie A en maakte daarin 139 doelpunten.

Zoon treedt in zijn voetsporen

Enrico Chiesa kreeg ook een goede opvolger, want zijn zoon brak jaren later door in de Serie A. Federico Chiesa kwam boven water bij Fiorentina, de ex-club van zijn vader, en Juventus haalde hem later voor 42 miljoen euro binnen.

Chiesa heeft inzake internationale wedstrijden zijn vader al ingehaald met 40 interlands. Hij scoorde echter nog maar 4 keer. De flankaanvaller heeft wel nog heel wat werk om zijn vader te evenaren in de Serie A, want met 186 wedstrijden en 36 goals loopt hij in dat opzicht nog ver achter.

Fan van deze reeks? Herbeleef hoe Scott Nisbet Dany Verlinden vloert met een mislukte voorzet.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top