Wie zijn de nieuwe patrons van het paars-witte huis?

Sport | Jesper Fredberg en Kenneth Bornauw zijn nog maar een jaar aan de slag bij Anderlecht, maar zijn nu al gepromoveerd tot de nieuwe bazen van het paars-witte huis. Voor bij wie de namen niet meteen een belletje doen rinkelen: een beknopte voorstelling.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Midden november vorig jaar werd Jesper Fredberg door Anderlecht weggeplukt bij de Deense eersteklasser Viborg. Wouter Vandenhaute posteerde de Deense veertiger bij een zoveelste herschikking van het paars-witte organogram als de nieuwe CEO Sports. Fredberg was ooit zelf voetballer. Op 15-jarige leeftijd begon hij bij Aarhus aan een profcarrière, maar doorbreken kon hij nooit. Hij sloot zich aan bij het Deense leger, waar hij opklom tot de rang van sergeant voordat hij bij de politie aan de slag ging.

Waar een profcarrière niet voor hem was weggelegd, bleek het trainersvak hem beter te liggen: tijdens zijn loopbaan in het leger was Fredberg tegelijk jeugdcoach bij verschillende Deense clubs, zoals van de U17 van Aarhus. Hij groeide er uit tot hoofd van de jeugdopleiding. In 2013 werd Fredberg assistent-trainer van Peter Sørensen bij Aarhus en in februari 2014 interim-hoofdtrainer na Sørensens vroegtijdig ontslag. Hij stond te boek als één van de jongste coaches in het Deense profvoetbal.

Daarna week een ambitieuze Fredberg uit naar het buitenland. Hij nam bestuurlijke taken op bij Omonia Nicosia in Cyprus en vervolgens bij Panathinaikos in Griekenland. In 2019 keerde hij terug naar zijn thuisland, waar hij wonderen verrichtte als sportief directeur van de kleine club Viborg, die tweede stond in het klassement toen hij er vertrok. Onder zijn beleid speelde de club in 2021 voor het eerst in zijn bestaan Europees voetbal.

Vader van Sebastiaan

En hoe zit het met Kenneth Bornauw, de CEO van het niet-sportieve departement? Hij is de papa van jeugdproduct Sebastiaan, die van zijn tiende tot zijn twintigste voor Anderlecht speelde en in 2019 voor 6 miljoen naar Keulen verkaste. Sinds 2021 speelt de Rode Duivel (drie caps) voor Wolfsburg, momenteel zevende in de Bundesliga, waar hij vaker basisspeler dan bankzitter is.

Bornauw Sr. streek in maart 2022 neer bij Anderlecht als rechterhand van Peter Verbeke. Zijn officiële functie – COO en CCO – houdt in dat hij verantwoordelijk was en is voor marketing en commerciële zaken. Bornauw heeft internationale ervaring. Hij heeft gewerkt in Nederland, Parijs en... Casablanca. Daar maakte zijn zoon zijn debuut als jonge voetballer. Sebastiaan was toen acht en kreeg er de smaak te pakken. In België was zijn vader marketingdirecteur bij grote bedrijven als Unilever, Heineken en Microsoft Benelux.

Maar de zoveelste herschikking in het organogram van Anderlecht zal T1 Brian Riemer worst wezen: hij wil zijn ploeg weg van die Anderlecht-onwaardige twaalfde plaats in het klassement loodsen. De volle buit pakken tegen staartploeg Zulte Waregem is dan ook een must.

Volg de Jupiler Pro League, met name RSC Anderlecht - SV Zulte Waregem op 18 januari om 20u45, het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ video aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top