Kan João Félix een comeback maken bij Chelsea?

Sport |

De jonge Portugees João Félix begint aan een nieuw hoofdstuk in zijn carrière. De nummer 10 van Atlético Madrid wordt door zijn club uitgeleend en is klaar om naam te maken bij de Blues. Maar hoe realistisch is dat?

Door Pickx

Deel dit nieuws

957 speelminuten in 20 wedstrijden, met een gemiddelde van slechts 48 minuten per wedstrijd. Dat zijn de cijfers van João Félix (23) bij Atlético Madrid dit seizoen, alle competities samen. Ondanks deze beperkte speeltijd heeft de Portugees 5 doelpunten gemaakt en 3 assists gegeven (allemaal in dezelfde wedstrijd, op de eerste speeldag van La Liga).

Hoe komt het dat de duurste transfer in de geschiedenis van de Colchoneros door Diego Simeone zo weinig is gebruikt? Waarschijnlijk heeft de coach niet genoeg vertrouwen in Félix, iets wat je vorig jaar al zag toen zijn gemiddelde speeltijd over alle wedstrijden heen nog geen uur bedroeg. Maar ook de prestaties van de spelers spelen hier een rol in. Hoewel hij vorig jaar in februari en maart een geweldige periode had (6 goals en 3 assists in La Liga), presteert Félix in het algemeen genomen behoorlijk teleurstellend. Maar is dit verrassend voor een speler die beschouwd wordt als een balkunstenaar en die speelt in een team dat gedreven wordt door meer fysieke en minder delicate spelprincipes? Tussen hem en Simeone was de verstandhouding sowieso niet meer goed.

Andere omgeving

Door de impasse werd de speler tijdelijk uitgeleend en Chelsea deed het aantrekkelijkste aanbod. João Félix wordt voor zes maanden uitgeleend zonder aankoopoptie, een bewijs dat Atlético nog steeds gelooft in zijn aanvallende middenvelder. Door de Spaanse hoofdstad in te ruilen voor Londen hoopt de Portugees zijn carrière nieuw leven in te blazen.

Félix komt er uiteraard in een nieuwe omgeving terecht, maar bij een team met een stijl die hem beter past. En hij hoopt vooral opnieuw rust en plezier in het spel te vinden en te laten zien dat hij niets van de kwaliteiten heeft verloren die hij bij Benfica had en die tot zijn transfer naar Atlético leidden. Het zal voor hem ook een manier zijn om Diego Simeone te laten zien dat hij nuttig kan zijn voor het team, al heeft de coach volgens de Spaanse media ook laten verstaan dat hij aan het einde van het seizoen weg wil bij Atlético.

Bovendien lijkt de operatie voor alle partijen interessant. Atlético Madrid zou immers ook kunnen profiteren van de deal. Als Félix volgende zomer toch niet zou terugkeren naar de club, en als de speler bij Chelsea opnieuw zijn vormpeil te pakken krijgt, zou zijn marktwaarde kunnen stijgen en zouden de Colchoneros kunnen hopen op extra cash, na 127 miljoen betaald te hebben om hem aan te trekken. In januari was zijn waarde, gezien zijn situatie, sterk gedaald.

Voor Chelsea is het een kans om tegen lagere kosten (15 miljoen euro) een speler binnen te halen die de ploeg een nieuwe elan kan geven - in de competitie staan de Blues momenteel slechts 10e. Er is ook een mogelijkheid dat hij het team kan helpen in de Champions League. En ook als dat niet lukt, is de transfer financieel gezien geen groot risico geweest.

Snel in de ploeg

Het valt nog te bezien of Chelsea-trainer Graham Potter meer vertrouwen in de Portugees zal hebben dan Diego Simeone. Maar we kunnen op dit punt positief zijn omdat Potter zich hierover al geruststellend heeft uitgelaten. "Félix heeft regelmatig getraind en speeltijd gehad, dus vanuit fysiek oogpunt kan hij snel in de groep komen", legde de Blues-coach uit.

"Als ik naar hem kijk, zie ik een zelfverzekerde speler, in staat om zich op te dringen in een wedstrijd, (...) in staat om het verschil te maken in het laatste deel van de wedstrijd en goede passes te geven. Ik denk dat hij een versterking is", aldus de coach. João Félix zou wel eens de ontbrekende schakel kunnen zijn voor de Blues. De win-windeal is gelanceerd.

Volg de UEFA Champions League het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top