Waarom Real Sociedad over een van de beste opleidingscentra ter wereld beschikt

Sport |

Real Sociedad, de huidige nummer drie in La Liga, is goed op dreef. De Baskische club toont aan dat het met minder middelen mogelijk is om te wedijveren met toonaangevende teams als Real Madrid en FC Barcelona. Dat heeft het voornamelijk te danken aan zijn opleidingscentrum, dat tot de besten ter wereld behoort.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Vertrouwen hebben in eigen jeugd en de opleiding die je ze geeft kan op termijn lonen. Veel clubs lijken dit echter uit het oog te verliezen door elke transferperiode in te zetten op talrijke transfers om hun team te verbeteren. Sociedad bewijst dat die strategie niet per se noodzakelijk is.

Volgens een recente studie van CIES, het Europese sportobservatorium, zijn de Basken de runner-up in Europa met de meeste zelfopgeleide spelers in de A-kern, na het Slovaakse MSK Zilina. Bovendien zijn ze koploper van de top 5 in La Liga met 63% speeltijd voor spelers uit de eigen jeugdopleiding van Zubieta.

B-team in tweede klasse

Hoewel de opleidingscentra van Ajax, Barça, Real en PSG nog een streepje voor hebben, hoeven ze zich daar in San Sebastian niet te veel van aan te trekken. Jongens als Oyarzabal, Zubimendi, Le Normand, Zubeldia en Barrenetxea ontpopten zich inmiddels tot uithangborden van een club die ook toppers als Griezmann en Xabi Alonso heeft zien komen en gaan.

Hoe valt het te verklaren dat het zo gemakkelijk is bij Sociedad om jongeren in het eerste elftal te integreren? Misschien moet je daarvoor kijken naar het B-team, dat vorig seizoen uitkwam in tweede klasse. Het behoud bewerkstelligen lukte niet, maar een competitieve springplank voor beloftevolle spelers was het zeker en vast.

Daarnaast hebben nieuwe technologieën en met name dataverzameling de Baskische opleiding gerevolutioneerd. Als je ook de grote vraag en de strenge selectieprocedure mee in rekening brengt, krijg je een centrum dat bijzonder doeltreffend is om jongeren naar het hoogste niveau te leiden.

Gelijkenissen met la Masia

Zubieta is in feite te vergelijken met la Masia, het veel bekendere opleidingscentrum van FC Barcelona. Iedereen, van eerste elftal tot allerjongsten, traint op dezelfde plaats en speelt op dezelfde manier. Door het spelsysteem van de hoofdmacht door te trekken binnen de jeugdteams wordt een echte cultuur en filosofie tot stand gebracht, waardoor jeugdproducten de stap naar het A-team vlotter verteren.

De revolutie die enkele jaren geleden begon, werpt nu zijn vruchten af en stelt Sociedad in staat om zich in de Spaanse top te nestelen.

Het programma van La Liga op Eleven Sports:

Vrijdag 13 januari

Zaterdag 14 januari

Zondag 15 januari

Volg het beste van La Liga het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top