Thierry Henry als coach van de Rode Duivels: een goed idee of niet?

Sport | Enkele Rode Duivels spreken al hun zegen uit over Thierry Henry als mogelijke vervanger van Roberto Martinez als Belgisch bondscoach. Ook de Franse trainer lijkt dat wel te zien zitten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Sinds de vroege uitschakeling op het WK en vooral de aankondiging dat Roberto Martinez stopt als bondscoach, wordt duchtig gespeculeerd over wie die rol nu zou kunnen opnemen. Drie spelers, vaste waarden bij de Rode Duivels, zijn mee betrokken in de zoektocht: Romelu Lukaku, Kevin De Bruyne en Thibaut Courtois. De eerste sprak al zijn voorkeur uit voor Thierry Henry en Toby Alderweireld sloot zich bij Big Rom aan. Vrijdag schreef Het Laatste Nieuws dat de Fransman interesse heeft getoond om de rol van bondscoach op zich te nemen, zij het informeel.

Hij kent de spelers

De spelerskern lijkt dus gewonnen te zijn voor Thierry Henry. Sinds 2016 maakte hij af en aan deel uit van de staff van Roberto Martinez als T3 en T2. De wereldkampioen van 1998 droeg met zijn ervaring bij aan de successen van de ploeg en won het vertrouwen van een aantal spelers. “Henry heeft in zijn carrière alles gewonnen wat er te winnen valt”, zei Alderweireld in het VRT-programma ‘Vrede op Aarde’. “Bovendien kent hij de ploeg en het belang daarvan is niet te onderschatten. Ik begrijp dat verjonging nodig is, maar je moet ook weten waar we vandaan komen. Henry is in dat opzicht de ideale kandidaat.”

Henry is voor verschillende Franse en Engelse media actief als analist. Hij leeft voor de sport en lijkt ijzersterk op tactisch vlak. Wat ook in zijn voordeel kan spreken, is zijn vraagprijs. De Belgische voetbalbond gaf al aan dat het budget beperkt is, maar voor de gewezen ster van Arsenal lijkt dat geen probleem te zijn. Bij zijn eerste passage bij de Rode Duivels verdiende hij zo’n 100.000 euro per jaar, terwijl hij van Sky 5 miljoen krijgt als consultant.

Gebrek aan resultaten

Maar niet alles spreekt in het voordeel van de Franse coach. Op kop: het feit dat hij nog niet veel resultaten kan voorleggen. Na het WK van 2018, toen hij T2 van Martinez werd, keerde hij terug naar Monaco in oktober voor zijn eerste ervaring als hoofdcoach. Eind januari 2019 liet de clubleiding hem alweer gaan omdat de resultaten niet volgden. Enkele maanden later stak hij de Atlantische Oceaan over.

In november 2020 werd hij benoemd tot trainer van CF Montreal in de MLS. Na 29 wedstrijden, waarvan 9 overwinningen en 16 nederlagen, stond hij weer aan de deur. Hij verklaarde dat hij – omdat de pandemie er stevig in had gehakt – dichter bij zijn familie wilde zijn. In 2021 maakte hij dan zijn terugkeer bij de Rode Duivels, waar hij afgelopen september door de schorsing van Martinez de rol van T1 op zich nam voor de wedstrijd tegen Nederland. Het leidde tot een 1-0-nederlaag.

Welke argumenten doorslaggevend zijn, zal de komende weken blijken. Het wordt in elk geval een spannende periode die bepalend zal zijn voor de toekomst van onze nationale ploeg.

Lees ook:

De toekomstige Rode Duivels: Roméo Lavia, de eerstvolgende nummer 6 van de Rode Duivels?

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top