One day, one goal: Milan Osterc laat de WK-droom van Slovenië uitkomen

Sport | Slovenië is onafhankelijk sinds het begin van de jaren negentig en heeft deelgenomen aan twee WK’s. Het eerste WK dat het land afwerkte in 2002, had het team mede te danken aan een treffer van Milan Osterc.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In 1991 woedde er een burgeroorlog in Joegoslavië. Uit dit conflict werd Slovenië geboren en in de nasleep van zijn onafhankelijkheid, richtte het land ook een voetbalfederatie op dat zich aansloot bij de UEFA en de FIFA. De Slovenen konden daardoor deelnemen aan de kwalificatiematchen voor het EK en WK.

Milan Osterc was een naam die belangrijk zou worden in de voetbalgeschiedenis van het land. In 2000 wist Slovenië zich te plaatsen voor het EK in België en Nederland. Daar lieten ze een goede indruk achter en ze trokken die lijn door in de WK-kwalificatiematchen voor het WK van 2002. Ze moesten het in de play-offs opnemen tegen Roemenië. 

Sloveense Van Basten

Roemenië was een ploeg die veel meer ervaring had dan Slovenië. Zij kwamen in de heenwedstrijd op een 1-0-voorsprong na een doelpunt van Marius Niculae, die enkele jaren later nog voor Standard speelde. Slovenië toonde wilskracht en maakte nog voor de rust gelijk. In de tweede helft ging Slovenië voor een tweede doelpunt en die kwam er ook. Milan Osterc zorgde voor dat zeer belangrijke doelpunt en hoe!

De aanvaller werd in de diepte aangespeeld. De spits kwam met een geniale ingeving en trapte de botsende bal in één keer richting vijandelijk doel. Hij zag wellicht tot zijn grote verrassing het leer achter de Roemeense doelman Bogdan Stelea (ex-Standard) vallen. Een heerlijk doelpunt dat deed denken aan de treffer van Marco van Basten in 1988 met Nederland.

Japan en Zuid-Korea

Slovenië boekte zo een bijzonder belangrijke overwinning. Als het de terugwedstrijd niet zou verliezen, mocht Slovenië zich opmaken voor zijn allereerste WK. Slovenië kon de druk aan en opende de score. Roemenië maakte nog gelijk, maar het kwam niet meer verder. Daardoor kwalificeerde Slovenië zich voor de wereldbeker. Een historische prestatie.

In Japan en Zuid-Korea werden ze onderverdeeld in een groep met Spanje, Zuid-Afrika en Paraguay. Daarin kon het echter niets tonen, want er volgde een 0 op 9. Milan Osterc speelde in de drie groepswedstrijden, maar zijn kanon zweeg deze keer. Pas in 2010 boekte Slovenië, zonder Osterc, zijn eerste zege op een WK. Het won toen met 0-1 van Algerije.

Fan van deze reeks? Herbeleef dan het doelpunt van Kevin Gallacher op het veld van Arsenal.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top