Sport | Het Belgische wielerjaar is op zijn zachtst gezegd schitterend geweest. In dit artikel blikt Pickx terug op de vijf mooiste zwart-geel-rode momenten van het afgelopen seizoen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De gravel-wereldtitel van Gianni Vermeersch

Gravel is al enkele jaren in opmars. Zozeer zelfs dat de sport, die passages op de weg combineert met paden, tracks en trails, voor het eerst een eigen wereldkampioenschap heeft gekregen. En het is Gianni Vermeersch die voor eeuwig kan claimen dat hij de allereerste gravel-wereldkampioen ooit is. In oktober won de 29-jarige Belg van Alpecin-Deceuninck de 194 km lange wedstrijd tussen Vicenza en Cittadella in Italië. Vermeersch zette de race naar zijn hand en kon de grote namen achter hem houden, zoals viervoudig wereldkampioen veldrijden Mathieu van der Poel, drievoudig wereldkampioen op de weg Peter Sagan en ex-olympisch kampioen Greg Van Avermaet.

Het grand cru-jaar van Lotte Kopecky

Wat een seizoen voor Lotte Kopecky! De 26-jarige Antwerpenaar sleepte in meerdere disciplines enkele grote zeges binnen. Op de weg was Kopecky bijna altijd op de afspraak, met winst in de Strade Bianchi en de Ronde van Vlaanderen, haar droomwedstrijd, als hoogtepunten. De renster van team SD Worx won ook zilver op het WK en in het baanwielrennen voegde Kopecky nog twee Europese en twee wereldtitels aan haar palmares toe.

Van Aert in het groen

Naast talloze ereplaatsen, heeft Wout Van Aert ook heel wat zeges op zijn naam staan in 2022. De winnaar van de Omloop het Nieuwsblad heeft - zoals we inmiddels van hem gewoon zijn - weer een fenomenale Tour De France achter de kiezen. Wout kwam, zag en overwon: hij reed meerdere dagen in het geel, speelde het ploegenspel tot in de perfectie, lanceerde zichzelf in krankzinnige ontsnappingen en won drie etappes. En alsof dat nog niet genoeg was, won hij ook nog eens het puntenklassement. Hij verpletterde de concurrentie en kon in het groen in Parijs aankomen, 15 jaar na Tom Boonen. De renner uit Herentals won ook nog eens de prijs voor de superstrijdlust, wat een dominantie!

De Vuelta van Evenepoel...

België moest 44 jaar wachten op een nieuwe Belgische winnaar in een grote ronde, maar in september kon Remco Evenepoel een einde maken aan die lange droogte. Na zijn overwinning in de Vuelta is Evenepoel de eerste Belg sinds Johan De Muynck in 1978 die een grote ronde op zijn naam mag schrijven. De inwoner uit Schepdaal won zelfs de 10e en 18e etappes en kwam met een voorsprong van 2 minuten en 2 seconden op Spanjaard Enric Mas aan in Madrid. Op 22-jarige leeftijd, tijdens zijn eerste volledige grote ronde, bewees het wonderkind dat hij drie weken koersen goed kan verteren en kon hij de enorme verwachtingen waar maken. Next stop: Ronde van Italië.

…En zijn WK-overwinning

“Heeft Rempo Evekoel, is hij door het ijs gezak? Neen.” Het zijn legendarische woorden van ex-wereldkampioen Johan Museeuw. Een grappige verspreking, maar zeker niet onwaar. Evenepoel zakte het hele seizoen niet door het ijs. Hij won 15 wedstrijden, waaronder Luik-Bastenaken Luik, de Classica San Sebastian en als kers op de taart: het WK op de weg. 10 jaar na zijn maatje Philippe Gilbert en een week na zijn bronzen medaille in de tijdrit kwam Evenepoel in Wollongong als eerste over de streep na een indrukwekkende solo. Evenepoel werd als een held onthaald op de Grote Markt van Brussel en won, meer dan verdiend, de titel van wielrenner van het jaar.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.