Het ongelooflijke palmares van Frankrijk-coach Didier Deschamps

Sport |

Didier Deschamps staat aan de vooravond van een derde WK-finale met Les Bleus, twee als coach, één als speler. Alweer een hoogtepunt in de lange voetbalcarrière van de Bask. Een kijkje in het indrukwekkende palmares van Didier Deschamps.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Deschamps begon zijn carrière in 1985 bij FC Nantes, maar het is pas bij Olympique Marseille dat hij echt potten begon te breken. Tussen 1989 en 1994 won hij er twee nationale titels, de Franse supercup en de Champions League.

Dat leverde hem een transfer naar Juventus op, waar hij tussen 1994 en 1999 124 caps verzamelde. Al waren caps niet het enige wat de verdedigende middenvelder daar verzamelde, hij stapelde er ook trofeeën op: hij won er onder andere drie keer de Serie A en de Champions League.

Wereldkampioen in eigen land

Maar de hoogtepunten van zijn spelerscarrière moet Deschamps toch bij Les Bleus beleefd hebben. Tijdens het WK van 1998 had hij het tot aanvoerder van het Franse elftal geschopt. In eigen land raakten de Fransen tot in de finale, die ze met 3-0 wonnen van Brazilië. Als kapitein mocht Deschamps de prestigieuze trofee als eerste in de lucht steken in een extatisch Stade de France. 

Tijdens Euro 2000 in Nederland en België, wilden de Fransen hun triomftocht van twee jaar eerder herhalen. En met succes, kapitein Deschamps leidde zijn team naar EK-winst tegen Italië. Zo kwam Deschamps in een select rijtje van spelers die tijdens hun carrière zowel het WK, het EK als de Champions League wonnen.

Derde wereldtitel?

Een meer dan geslaagde carrière, maar dat was nog niet genoeg voor de Bask. Niet lang na zijn spelerscarrière ging hij aan de slag als coach van AS Monaco. Hij won er de Franse beker, maar zal vooral herinnerd worden door zijn ongelooflijke Champions League-run van 2003/2004. De Monegasken speelden topploegen als Chelsea en Real Madrid naar huis en waren een van dé verrassingen van het toernooi. Enkel in de finale moest Monaco zijn meerdere erkennen in het FC Porto van ene José Mourinho.

Na een seizoen bij Juventus, waar Deschamps De Oude Dame naar een Serie B titel leidde, ging hij aan de slag bij Olympique Marseille. Hij won er één keer de titel, drie keer de beker en twee keer de Trophée des Champions, de Franse supercup.

Sinds 2012 is Didier Deschamps bondscoach van het Franse elftal. Een lang sprookje met als hoogtepunten de EK-finale van 2016 en de gewonnen WK-finale van 2018. Zo kwam Deschamps samen met Franz Beckenbauer en Mario Zagallo in een select clubje van voetballers die zowel als coach en als speler wereldkampioen werden.

Na de winst in de halve finale tegen Marokko heeft Deschamps Frankrijk alweer naar een WK-finale geleid. Kan Deschamps het succes van Rusland herhalen in Qatar, of steken Messi en de zijnen een stokje voor de derde wereldtitel van de Fransman? Volg het deze zondag vanaf 14u50 op Één.

Volg de finale van het WK in Qatar op 18 december vanaf 14u50 op Één.

Proximus biedt tijdens de wedstrijden van het WK, net zoals in de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal, een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Meer lezen over het WK-voetbal?

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top