Marokko schrijft WK-geschiedenis

Sport |

Het Marokkaanse sprookje blijft maar duren, na winst tegen België en Spanje moest nu ook Portugal eraan geloven. Met die overwinning schrijft de ploeg van Walid Regragui geschiedenis: het is de eerste keer dat een Afrikaanse ploeg de halve finales van een wereldbeker haalt.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Portugal begon nochtans gretig aan de wedstrijd, al in de vijfde minuut moest Yassine Bounou uitpakken met een save op een kopbal van João Félix. De Atletico Madrid-ster kon nog een aantal keer dreigen, maar zag zijn schoten naast gaan.

Ondanks de Portugese dreiging was het Marokko dat het eerst tot scoren kon komen. In minuut 42 sprong Sevilla spits Youssef En-Nesyri indrukwekkend hoog richting de voorzet van Ounahi. Diogo Costa kwam te laat en En-Nesyri kopte heerlijk binnen. Bruno Fernandes kon net voor de rust nog uithalen, maar hij zag zijn fenomenale trap stranden op de lat. Portugal moest met een 1-0-achterstand de rust in.

Ijzersterke verdediging

Portugal moest doen waar nog geen enkel land -behalve Marokko zelf- op dit WK in slaagde; scoren tegen Marokko. Marokko pakt al een heel WK uit met sterk verdedigend voetbal. Nochtans stonden de Marokkanen gehavend aan de start. Ze moesten het doen zonder de belangrijke verdedigers Aguerd (West Ham) en Mazraoui (Bayern München), en ook aanvoerder Romain Saïss (Besiktas) moest al vroeg in de tweede helft naar de kant door een blessure. Toch bleef Marokko en sterk georganiseerd blok.

En als de verdediging dan toch kraakte, konden de Atlasleeuwen nog rekenen op een ijzersterke Yassine Bounou. De keeper van Sevilla was op de afspraak en redde een schot van Ronaldo en een heerlijke trap van João Félix in de 83ste minuut.

Het werd nog spannend in de extra tijd. De ingevallen Walid Cheddira was te gretig en pakte twee gele kaarten in drie minuten tijd. De Atlasleeuwen moesten het met hun tienen doen. Het tiental kraakte niet en na een gemiste kopbal van Pepe, mochten ze zeker zijn van de overwinning. Marokko had geschiedenis geschreven.

Afscheid in mineur

Sterspeler Cristiano Ronaldo begon de wedstrijd weer op de bank, maar mocht vroeg in de tweede helft invallen. Het werd zijn 196ste cap, goed voor een gedeeld wereldrecord. Hij staat nu op gelijke hoogte met Bader Al-Mutawa, een speler uit Koeweit.

Toch werd het voor hem een avond om snel te vergeten. Ronaldo kon zijn stempel niet drukken. Op een doelpoging en een voorzet op Felix na, liet de inmiddels ex-United speler maar weinig zien. Ronaldo verliet meteen na affluiten het veld in tranen. Het is allicht de laatste keer dat we Ronaldo op een groot toernooi zien. Hij moet zijn droom om wereldkampioen te worden definitief opbergen.

Volg het WK in Qatar van 20 november tot 18 december via Sporza (Eén en Canvas).

Proximus biedt tijdens de wedstrijden van het WK, net zoals in de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal, een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Meer lezen over het WK-voetbal?

Lionel Messi wijst Argentinië de weg richting halve finales WK
De dag dat Maradona de Belgische WK-droom aan diggelen sloeg
Azzedine Ounahi, de man die Luis Enrique verraste en geschiedenis schrijft met Marokko

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top