De finale van het WK belooft historisch te worden

Sport | Titelhouder Frankrijk neemt het zondag om 16u op tegen het Argentinië van Lionel Messi in de finale van het WK in Qatar. De Fransen proberen in navolging van Italië en Brazilië geschiedenis te schrijven door het WK tweemaal op rij te winnen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Met vier WK-finales in de voorbije 24 jaar is het geen onrecht om Frankrijk de strafste voetbalnatie van deze moderne tijden te noemen. Tweemaal wisten Les Bleus dat straffe parcours ook te verzilveren met een wereldtitel. In 1998 een eerste keer in hun vaderlandse geschiedenis, met vier jaar geleden in Rusland een herhaling. En wie weet anno 2022 in Qatar al een derde ster bij op het embleem.

Dan zullen Didier Deschamps en de zijnen wel voorbij Argentinië moeten geraken. Ook de Albiceleste azen op een derde wereldtitel na hun eerdere triomfen in 1978 en 1986. Ondertussen wachten ze daar dus al meer dan dertig jaar op een nieuwe titel. Het zou ook de eerste zijn voor Lionel Messi, die in Qatar zijn allerlaatste kans op die eeuwige roem lijkt te grijpen. Het is de enige grote trofee die nog ontbreekt op zijn indrukwekkende palmares.

Messi of Frankrijk de geschiedenis in?

De zevenvoudige winnaar van de Gouden Bal drukte zijn stempel op dit eerste deel van de 21ste eeuw. Zijn talloze titels met FC Barcelona in La Liga en de Champions League spreken voor zich, maar benadrukken anderzijds ook één lacune in dat oeuvre: een wereldtitel met zijn nationale ploeg. In 2014 in Brazilië bereikte La Pulga al eens de finale met Argentinië, maar toen werd verloren van een zeer dominant Duitsland.

Stilaan ging toen het verhaal leven dat de druk in eigen land te groot was en dat Messi onderpresteerde in het Argentijnse shirt. Hij zou nooit Maradona evenaren qua populariteit in eigen land. Daar kwam vorig jaar verandering in, toen Argentinië onder aanvoering van een herboren Messi de Copa América won. Het gaf de in Rosario geboren dribbelkont het vertrouwen om dit WK in Qatar aan te vangen met één welbepaalde missie: de wereldtitel. Het zou zijn legende alleen maar vergroten. Niet enkel in de discussie wie nu de beste is tussen Cristiano Ronaldo en hem, maar ook tussen Maradona of hem.

Messi beseft echter goed genoeg dat hij het niet op zijn eentje kan. Zeker tegen een collectief en defensief sterk Frankrijk zal de PSG-vedette alle steun nodig hebben van zijn landgenoten. Aan motivatie zal het niet ontbreken: op de vorige Mondiale in 2018 werd Argentinië nog door Les Bleus geëlimineerd in de achtste finales. Die rekening staat nog open.

We mogen dus een snedig Argentinië verwachten zoals we dat zagen tegen Kroatië en Nederland. En dus niet het wat gezapige Argentinië dat in de openingswedstrijd tegen Saudi-Arabië onderuitging. Frankrijk van zijn kant kan bogen op heel wat métier. De ploeg van Didier Deschamps weten perfect wanneer ze moeten prikken en wanneer ze rustig moeten blijven. Een tweede wereldtitel op rij zou niet minder dan historisch zijn. Enkel Brazilië en Italië slaagden daar al eens in. Bovendien zou het een andere wereldster tot legendarische proporties verheffen: Kylian Mbappé, de gedoodverfde opvolger van Messi als GOAT, kan al zijn tweede wereldtitel winnen. Op amper 23-jarige leeftijd!

Volg de finale van het WK 2022 tussen Frankijk en Argentinië op zondag 18 december vanaf 16u op Eén (Sporza).

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van het wereldkampioenschap voetbal, de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Lees meer over dit WK:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top