Waarom het afscheid van Eden Hazard als Rode Duivel te vroeg komt

Sport | Eden Hazard heeft het einde van zijn carrière als international aangekondigd, bijna een week na de uitschakeling van België in de groepsfase van het WK 2022. Het is een weloverwogen beslissing, maar voor veel Rode Duivels-fans en -waarnemers komt hij veel te vroeg.

Door Pickx

Deel dit nieuws

"Een bladzijde is omgeslagen vandaag... Bedankt voor jullie liefde. Voor jullie ongeëvenaarde steun. Bedankt voor al die vreugdevolle momenten die we sinds 2008 samen hebben mogen beleven. Vandaag heb ik beslist om een punt te zetten achter mijn carrière als international. De volgende generatie staat klaar. Ik zal jullie missen."

Op slechts 31-jarige leeftijd neemt Eden Hazard afscheid van de Belgische nationale ploeg, zo maakte hij bekend op Instagram. De teller van de nu ex-Rode Duivel stopt dus op 126 caps, 33 goals en 36 assists. Derde van het WK 2018 en echte vaandeldrager van onze gouden generatie: de lolbroek die zijn eerste goals scoorde bij Royal Stade Brainois eindigt zijn carrière als international op een valse noot, met een mislukt WK. Tegelijk laat hij onvergetelijke herinneringen achter bij alle volgers van onze nationale ploeg.

Beste speler van het WK 2018

Eden Hazard werd in november 2008 voor het eerst opgeroepen voor een wedstrijd tegen Luxemburg toen hij pas 17 jaar oud was, maar moest drie jaar wachten voordat hij zijn eerste doelpunt maakte tegen Kazachstan in de EK 2012-kwalificatiewedstrijden. De door LOSC opgeleide Hazard kende een moeilijke start onder Georges Leekens, maar bloeide onder Marc Wilmots open tijdens het WK 2014 en het EK 2016. Maar het was op het WK 2018 onder Roberto Martinez dat de voormalige Chelsea-goudklomp zijn hoogdagen beleefde. Hoewel Luka Modric werd verkozen tot beste speler van het toernooi, zijn veel deskundigen het erover eens dat Hazard de titel had verdiend.

Eden Hazard heeft een reeks trofeeën gewonnen op clubniveau. De laatste jaren liep het stroef voor de vleugelspeler van Real Madrid. Boosdoeners zijn de aanhoudende blessures die hem van het veld houden en die het vertrouwen van zijn coach Carlo Ancelotti een deuk hebben toegebracht. Als Rode Duivel behield hij altijd zijn vertrouwen, ook al twijfelde de bondscoach geen seconde aan hem toen hij zijn startopstelling voor het WK samenstelde.

Een Zidane-achtige comeback?

Helaas ging niet alles volgens plan voor België in Qatar. En dat was ongetwijfeld de laatste druppel voor Eden Hazard. Nu het einde van zijn carrière dichterbij is dan het begin, moet de Galactico wel denken dat zijn jaren als profvoetballer stilaan geteld zijn en dat hij eerst en vooral zijn energie moet steken in het terugvinden van zijn niveau bij zijn club. Net zoals Toni Kroos, die op dezelfde leeftijd stopte bij Duitsland na een mislukt EK 2020, denkt de oudere broer van Thorgan, Kylian en Ethan waarschijnlijk dat hij de derde plaats op een WK nooit meer kan overtreffen.

Misschien denkt hij dat hij niet langer de benen heeft om België naar de top te leiden. Of dat de sfeer in het team verziekt is, omdat er geruchten circuleren dat sommige spelers boos waren over de voorkeursbehandeling van Roberto Martinez. Of ontbreekt simpelweg te motivatie om door te gaan? Onmogelijk te zeggen. Laten we hopen dat de exit van Hazard niet het vertrek van andere sterkhouders inluidt in de komende weken.

Zou de aanstelling van een nieuwe coach, waarvoor Eden Hazard niet is geraadpleegd, onze (ex-)aanvoerder op andere gedachten kunnen brengen? Nogmaals, moeilijk te zeggen. In het verleden zijn voetbalsterren nog al van gedachten veranderd. Zoals een zekere Zinedine Zidane aan het begin van het WK 2006.

Het zal zeker afhangen van de evolutie van Eden Hazard op clubniveau. Sowieso wordt een mogelijke comeback als Rode Duivel niet verwacht vóór het EK 2024. Dit plotselinge vertrek van een van de beste spelers uit de geschiedenis van onze nationale ploeg is hoe dan ook een aderlating voor de overgang naar de nieuwe generatie, die zich niet zal kunnen beroepen op zijn kostbare ervaring. Maar ook voor de fans, die hem niet zullen kunnen uitwuiven om hem te bedanken voor zijn verdiensten in het shirt van de Rode Duivels.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Eden Hazard (@hazardeden_10)


Volg het WK in Qatar nog tot 18 december via Sporza op Eén.

Proximus biedt tijdens de wedstrijden van het WK, net zoals in de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal, een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Meer lezen over het WK?

    Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

    Ontdek Pickx Inloggen

    Top

    Top