Gonçalo Ramos stuurt Cristiano Ronaldo naar de bank en Portugal naar de kwartfinale van het WK

Sport | Met een klinkende 6-1-overwinning tegen Zwitserland kwalificeerde Portugal zich gisteren voor de kwartfinales van het WK, waar het Marokko treft. Met drie doelpunten en een assist maakte Gonçalo Ramos de verwachtingen meer dan waar.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Lang voor de aftrap van de achtste finale tussen Portugal en Zwitserland vloeide er al veel inkt over de beslissing van bondscoach Fernando Santos om Cristiano Ronaldo naar de bank te verbannen. Het was een sterke keuze van de coach, die hij omschreef als een "tactische ingreep", terwijl sommigen het zagen als een soort straf na het verwaande gedrag van de vijfvoudige Ballon d'Or-winnaar tegen Zuid-Korea. Maar de keuze loonde.

Man van de match

Gonçalo Ramos kwam in het centrum in plaats van CR7, en greep duidelijk zijn kans. Zijn doelpunteninstinct sprak al na het eerste kwartier met een raak schot in de bovenhoek. Pepe verdubbelde de voorsprong na een half uur en zette de Seleção das Quinas op weg naar kwalificatie. Gonçalo Ramos klopte op slag van rust opnieuw doelman Yann Sommer, evenals Raphael Guerreiro.

De 'Nati' redde de eer via Manuel Akanji, maar Ramos, 21 jaar oud en de huidige topscorer in het Portugese kampioenschap met Benfica, zette het doelpuntenfestival voort met een hattrick. In de laatste seconden maakte goudhaantje Rafael Leao er 6-1 van. Voor Ramos zal deze vierde cap en zijn eerste WK-basisplaats voor altijd in zijn geheugen gegrift blijven: "Eerlijk gezegd voelde ik geen bijzondere druk. Ik heb nog niet al mijn berichten geopend, maar mijn ouders en mijn beste vrienden belden me, ik kon met hen praten en ook de coach steunde me", zei de man die door de FIFA logischerwijs werd uitgeroepen tot man van de wedstrijd.

Geen Ronaldo-probleem

Met de prestaties van Ramos zal de spelerskeuze van Fernando Santos zeker geprezen worden. Maar toch stonden de schijnwerpers ook gericht op CR7. "Cristiano is onze aanvoerder: hij heeft ons zoals altijd gemotiveerd en aangemoedigd", vertelde Ramos. "Hij heeft me gesteund, zoals iedereen. Ik had nooit gedacht dat ik zou starten en drie doelpunten zou maken in mijn eerste wedstrijd, ik wilde gewoon spelen", besloot Ramos.

De coach rechtvaardigde zijn keuze door te verwijzen naar het tactische aspect. Het was de eerste keer dat Ronaldo op de bank begon sinds 2008, na een reeks van 31 achtereenvolgende basisplaatsen voor Portugal in een groot toernooi. "Het was een strategische keuze, alle spelers zijn verschillend en bovendien begon ik met Dalot en Raphael Guerreiro, terwijl Cancelo óók een fantastische speler is. Dat vond ik nodig voor deze wedstrijd tegen Zwitserland."

De Portugezen staan nu in de kwartfinale tegenover Marokko, met Gonçalo Ramos opnieuw in de basis.

Volg de kwartfinale tussen Marokko en Portugal op het WK deze zaterdag vanaf 15u40 op Eén.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van het wereldkampioenschap voetbal, de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Lees meer over dit WK:

    Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

    Ontdek Pickx Inloggen

    Top

    Top