Ivan Perisic: een Kroatische legende in de schaduw van Luka Modric

Sport | Kroatië knikkerde Japan uit het WK voetbal na een strafschoppenreeks. Japan kwam dan wel op voorsprong tegen de Kroaten, in de tweede helft maakte Ivan Perisic de broodnodige gelijkmaker. De ex-speler van Club Brugge verdient intussen meer dan wat ruikers bloemen van zijn landgenoten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Wat hebben de Zwitser Xherdan Shaqiri en Portugese superster Cristiano Ronaldo met Ivan Perisic gemeen? De drie dertigers slaagden er allen in om op de WK's van 2014, 2018 en 2022 én de EK's van 2016 en 2020 een doelpunt te maken. Met tien goals in totaal op WK’s en EK’s doet Perisic zelfs beter dan Davor Suker, de legendarische Kroatische spits die ooit actief was voor Arsenal en Real Madrid. En misschien nog straffer: sinds Perisic debuteerde voor het Kroatische elftal in 2012 wist enkel Cristiano Ronaldo meer goals en assists op te tekenen voor zijn land op WK’s en EK’s. Ronaldo was 21 keer betrokken bij een doelpunt, Perisic 17 keer.

Alleen al met deze statistieken kan je perfect aantonen hoe belangrijk Perisic is voor het Kroatische nationale elftal. Al wordt die waarde niet altijd in de verf gezet. Waar Luka Modric heel vaak met de aandacht gaat lopen, is Perisic misschien wel de meest onbezongen Kroatische legende. 

Overal successen geboekt

Hoe kan het dat Perisic al jaren levert voor zowel zijn clubs als zijn land, maar dat het ergens onder de radar blijft? Zelfs toen hij deze zomer transfervrij mocht vertrekken bij het Italiaanse Inter, was het koffiedik kijken waar de 33-jarige Perisic zou belanden. Antonio Conte, die met de Kroaat samenwerkte in Milaan, was er als de kippen bij om hem naar Tottenham te halen. Met zijn energie, tactisch vernuft en zijn ervaring past Perisic perfect in de puzzel van de Italiaanse coach van de Spurs. Scoren lukte nog niet, maar Perisic deelde wel al zeven assists uit in 21 matchen. 

Overal waar Perisic passeert, kent hij successen. Bij iedere ploeg laat hij een onvergetelijke indruk na. Het verhaal begon zelfs in België, toen hij dertien jaar geleden neerstreek bij Roeselare. Zijn prestaties daar werden opgemerkt door Club Brugge, dat hem naar Jan Breydel haalde. Zijn periode bij blauw-zwart was dan ook één groot succes. In zijn tweede seizoen onder coach Adrie Koster werd hij topscorer van de competitie met 22 doelpunten én werd hij profvoetballer van het jaar.

Nadien werd de Bundesliga zijn speeltuin, met passages bij Dortmund, Wolfsburg en later ook nog Bayern München. Bij al deze clubs pakte hij prijzen, waaronder de Champions League met Bayern in 2020. In Italië kwam hij bij Inter terecht, waar op een gegeven moment Antonio Conte neerstreek. Ook daar was het prijs. Samen wonnen ze vorig jaar de Scudetto. 

Onuitputtelijke bron aan energie

Enkel de prijzenkast bij de nationale ploeg blijft vooralsnog leeg. Vier jaar geleden was Perisic al dicht bij eeuwige roem toen Kroatië de finale van het WK in Rusland wist te bereiken. Daarin was Frankrijk echter te sterk. Met opnieuw een plaats in de kwartfinales blijft Perisic in misschien wel zijn laatste WK op zoek naar eeuwige glorie met Kroatië. Het respect voor Perisic is groot. Zo kreeg de Kroatische vleugelspeler ook de kapiteinsband toen Modric in de verlengingen tegen Japan naar de kant werd gehaald.

Perisic mag intussen al 33 jaar zijn, fysiek verval vertoont hij op dit WK allerminst. Hij toonde zich tegen Japan in achtste finales opnieuw onvermoeibaar op de linkerflank. Wil Kroatië andermaal tot in de finale geraken, dan moet het land in de kwartfinales voorbij Brazilië geraken. Kroatië zal dan ongetwijfeld weer moeten rekenen op de fysiek sterke Perisic, wil het kans maken op een plaats in de halve finales. Scoort Perisic andermaal, dan gaat hij in de all-time topschutterlijst zelfs voor Mario Mandzukic. Momenteel zitten beide heren aan 33 goals. En dan is het enkel nog Davor Suker proberen inhalen die er 45 maakte voor het Kroatische nationale team.

Volg het WK 2022 tot en met 18 december via Sporza.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van het wereldkampioenschap voetbal, de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Lees meer over dit WK:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top