Ritsu Doan: de Japanse supersub die met zijn land geschiedenis wil schrijven

Sport | Tegen Duitsland en Spanje pakte het Aziatische land Japan twee prestigieuze zeges op het WK. Het zorgde ervoor dat Japan de groepsfase afsloot als nummer één, een waar kunststukje in toch wel een zware poule. In beide matchen bogen de Japanners een achterstand om. En telkens was één man daarvoor verantwoordelijk: Ritsu Doan.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Dankzij groepswinst moet Japan deze namiddag vol aan de bak tegen Kroatië, dat als tweede eindigde in de groep van de Rode Duivels. De Japanners hopen tegen het Kroatische blok de goede lijn van tegen Duitsland en Spanje door te trekken. In beide duels ontvouwde zich een soortgelijk scenario. Japan trok met een 1-0-achterstand de kleedkamer in, maar wist telkens de situatie om te buigen tot een 2-1-winst. En telkens was het supersub Ritsu Doan die het doelpunt van de ommekeer wist te maken.

In amper twee speelhelften wist de speler van het Duitse Freiburg naam te maken voor zichzelf in de mondiale voetbalwereld. De rol als joker lijkt Doan wel te liggen op dit WK. In de enige match waarin hij mocht starten, tegen Costa Rica, speelde de vleugelaanvaller namelijk een onzichtbare partij. Japan verloor die match ook met 1-0. Tegen Duitsland startte hij op de bank en scoorde hij vier minuten na zijn invalbeurt. Tegen Spanje startte Doan opnieuw op de bank, kwam er direct na rust in en had slechts twee minuten nodig om te scoren.

Ook joker tegen Kroatië?

Twee referentiematchen als invaller, het mag duidelijk zijn dat Doan opnieuw als supersub achter de hand zal gehouden worden tegen Kroatië. De Kroaten zullen met andere woorden op hun hoede moeten zijn. Luka Modric en co zullen voor de pauze het verschil al moeten gemaakt hebben, willen ze Japan geen kans op een terugkeer gunnen. Want Doan en nog enkele andere bankzitters zullen er als de kippen bij zijn om hun land weer ter hulp te schieten. 

Hajime Moriyasu, de bondscoach van Japan, weet als geen ander zijn spelersgroep te managen. Met Doan heeft hij een troefkaart achter de hand wanneer de tegenstrever wat meer vermoeid begint te geraken. In zijn systeem kan de Freiburg-speler dienen als een soort van sluipmoordenaar, hetgeen reeds is aangetoond in de matchen tegen Duitsland en Japan.

Japan staat ook voor een afspraak met de geschiedenis. Nooit plaatste Japan zich voor de kwartfinale van een WK. In 1998 deed Samurai Blue voor het eerst mee met een WK. Sindsdien waren ze elk WK van de partij, maar het eindstation was áltijd de groepsfase of de achtste finale. Zal het deze keer tegen Kroatië anders verlopen?

Op zoek naar een record

Doan is intussen 24 jaar oud. In 2018 kreeg hij voor het eerst een selectiebrief in de bus. Daarvoor maakte hij deel uit van de U20-selectie die een jaar eerder deelnam aan het WK. Doan wist er toen drie doelpunten te scoren. Intussen zit hij aan 32 interlands bij de grote jongens. In twaalf daarvan was hij invaller. Doan zit aan vijf goals voor de nationale ploeg, twee daarvan scoorde hij dus op dit WK.

Doan wordt ook wel eens de Messi van Osaka genoemd. Reeds op zijn vijftiende tekende hij zijn eerste profcontract. Vanuit Japan trok hij naar Nederland, waar hij passages kende bij Groningen en PSV. Maar in Eindhoven lukte het niet altijd om zijn stempel door te drukken. Via een uitleenbeurt bij Bielefeld kwam hij op de radar te staan van Freiburg, waar Doan sinds deze zomer vertoeft en momenteel goed is voor vier goals en vier assists op 22 matchen. 

Doan was pas de vijfde Japanner die vaker dan één keer scoorde op een WK. Keisuke Honda (4), Junichi Inamoto (2), Shinji Okazaki (2) en Takashi Inui (2) gingen hem voor. Tegen Kroatië zal hij op zoek gaan naar een mooi record dat alleen op zijn naam zou kunnen staan. Scoort hij straks tegen Kroatië, dan wordt Doan de eerste speler ooit die op één WK meer dan twee keer scoort als invaller.

Blijf het WK 2022 op de voet volgen via Sporza. De achtste finale tussen Japan en Kroatië is vanaf 16u live te volgen op Eén, met de voorbeschouwing die om 15u40 start.

Proximus biedt tijdens de wedstrijden van het WK, net zoals in de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal, een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Lees meer over het WK

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top