Cody Gakpo: het lichtpunt van Oranje en revelatie van de groepsfase op het WK

Sport | Nederland worstelde zich dan wel met matig voetbal doorheen de groepsfase van het wereldkampioenschap, één man wist zich echter wel in de kijker te spelen. Met zijn derde goal tijdens het huidige WK liet Cody Gakpo namelijk opnieuw zien wat hij in huis heeft. En de PSV’er pakte hiermee meteen ook enkele records.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Gakpo nam drie van de vijf Nederlandse goals voor zijn rekening en wordt zo met recht en rede gezien als één van de weinige lichtpuntjes van Oranje. Je moet het ook maar doen, scoren in je eerste WK en meteen in de eerste drie matchen. Een primeur voor Gakpo. Johan Neeskens (in 1974), Dennis Bergkamp (in 1994) en Wesley Sneijder (in 2010) zijn de enige Nederlanders die ook drie WK-duels op rij scoorden. Niet slecht om in zulk rijtje terecht te komen.

Voetjes op de grond

Gakpo scoorde overigens met zijn hoofd, linker- en rechterbeen de drie goals. Enkel Sneijder deed hem dat voor. En daarmee is de kous nog niet af qua records. Iemand die drie keer de score wist te openen in de groepsfase, slechts één iemand deed het Gakpo voor in de geschiedenis van het WK. Het gaat hierbij om de Italiaan Alessandro Altobelli, die in 1986 dit kunststukje wist te realiseren.

Met zijn goals zette Gakpo dus constant Nederland op de goede weg. Drie keer opende hij de score en zo effende hij het pad naar een zeven op negen en een uiteindelijke groepswinst. Toch wil de man van PSV niet alle pluimen op zijn hoed steken. “We doen het als team en iedereen helpt elkaar. Ik ben nu drie keer het eindstation geweest, maar we doen het met zijn allen. Natuurlijk is het een fijn gevoel, maar het is belangrijker dat we door zijn”, aldus Gakpo.

Beter dan Haaland

Gakpo heeft zich op deze manier ontpopt tot revelatie van de groepsfase. In Nederland klinkt het intussen in koor dat de PSV’er iets speciaals heeft. "Hij loopt op dit WK rond alsof het zijn zoveelste grote toernooi is. Maar hij komt net kijken op dit podium en zou eigenlijk nog plankenkoorts moeten hebben”, aldus Kees Kist, Nederland-watcher voor de krant De Telegraaf.

Gakpo, intussen 23 jaar, is een rasecht product van de academie van PSV Eindhoven. Reeds in 2018, op zijn negentiende, mocht hij voor het eerst proeven van voetballen bij de A-kern. Intussen is Gakpo een onbetwiste titularis in Eindhoven die geweldige cijfers kan voorleggen. Met 12 goals en 15 assists in 23 wedstrijden voor PSV was hij dit seizoen al 27 keer beslissend in clubverband. Dat is zelfs beter dan ene Erling Haaland bij Manchester City. En vorig seizoen sloot hij ook al af met 21 goals en 14 assists.

Heel vaak zie je dat spelers zich dankzij een WK in de kijker voetballen, maar Gakpo is iemand die intussen al op de radar staat van menig topclub. Arsenal en Manchester United werden reeds genoemd, ook Leeds trachtte in het verleden Gakpo binnen te rijven. Toen bleek een bod van veertig miljoen niet goed genoeg. En we vermoeden dat de prijs alleen maar opgedreven zal zijn intussen. “Zelfs voor zeventig miljoen moet PSV hem niet wegdoen in de winter. Hij maakt je kampioen”, meent analist en ex-voetballer Urby Emanuelson.

Blijf het WK 2022 op de voet volgen via Sporza.

Proximus biedt tijdens de wedstrijden van het WK, net zoals in de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal, een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR! 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top