Waarom laat Gareth Southgate Phil Foden op de bank bij Engeland?

Sport | Het wereldkampioenschap voetbal heeft al enkele verrassingen teweeggebracht. Zo keek iedereen verbaasd op toen Engeland geen spaander van Iran heel liet, maar ook het feit over hoe datzelfde Engeland geen vuist wist te maken tegen de Verenigde Staten. Over het Kanaal begrijpen ze er niets van en wordt met de vinger gewezen richting bondscoach Gareth Southgate. Die weigerde beroep te doen op de diensten van Phil Foden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Gisterenavond speelde Engeland zijn tweede wedstrijd op het WK, dit keer tegen de Verenigde Staten. De Engelsen hadden er zin in want ze hadden Iran al over de knie weten te leggen met 6-2. De Amerikanen zouden, volgens Engelse media, bovendien nog niet aan de enkels van The Three Lions kunnen komen maar dat was niet terug te zien op het veld.

Engeland en de Verenigde Staten bleken aan elkaar gewaagd te zijn en hielden het na negentig minuten op een scoreloos en troosteloos gelijkspel. Dat leverde elk land een punt op. Voor The Three Lions is dat punt een goede zaak want zij komen hierdoor op kop in groep B met 4 punten en staan dicht bij een ticket voor de volgende ronde. De Verenigde Staten heeft 2 punten en moet zijn volgende wedstrijd tegen Iran winnen om alsnog te kunnen doorstoten.

De bondscoach van Engeland, Gareth Southgate, stond na de wedstrijd tegen de VS de pers te woord en strooide met complimenten richting zijn spelers. “Ik ben zeer tevreden over de manier waarop we ons hebben verweerd tegen deze moeilijke tegenstander”, klonk het bij Southgate die ook toegaf dat de Engelsen tekortschoten in het laatste halfuur van de match. Southgate toonde zich dus optimistisch en verbloemden volgens veel van zijn landgenoten de feiten. Dat en het feit dat Southgate tijdens deze moeilijke wedstrijd geen gebruik maakte van Phil Foden, deed bij heel wat Britse analisten de potjes overkoken.

Snelheid en ervaring

Southgate had Phil Foden immers de hele wedstrijd op de bank gelaten en dat terwijl de Engelsen het aanvallend zeer moeilijk hadden tegen de Amerikanen. Volgens heel wat Engelse analisten zouden de aanvallende kwaliteiten van Phil Foden in deze situatie soelaas geboden kunnen hebben. Ze verwezen daarbij naar de uitstekende statistieken van de 22-jarige aanvaller bij zijn club, Manchester City. De voormalige Engelse profvoetballer Michael Owen stelde het zo: “Het is gek dat we tot nu nog maar 14 spelers hebben gebruikt in het toernooi, en dat onze meest getalenteerde speler nog steeds op de bank zit.”

Zijn voormalige collega-voetballers Jamie Carragher en Gary Neville traden hem hierin bij. Southgate ziet het anders en gaf een verklaring voor zijn keuzes. “We wilden met dezelfde elf spelers aan de wedstrijd beginnen als tegen Iran maar we kozen wel voor Jack Grealish omdat we dachten dat hij de bal goed zou kunnen bijhouden. Hierdoor moesten we in staat zijn om op te schuiven en onder de druk van de VS uit te komen. Marcus Rashford was onze diepe spits omdat we dachten dat hij met zijn snelheid de Amerikanen pijn kon doen, vooral in het laatste deel van de wedstrijd. Het middenveld had het wel zeer moeilijk, maar gelukkig was Jordan Henderson er die zijn vele jaren ervaring goed kon gebruiken om ons te helpen”, aldus Southgate.

Wat er ook van zij, Engeland staat momenteel op kop in zijn groep. Als de Engelsen volgende week dinsdag ook weten te winnen van Wales, mogen ze zich opmaken voor de volgende ronde.

Volg de derde wedstrijd van Engeland tegen Wales op het WK 2022 op dinsdag 29 november vanaf 20u00 op Eén. De voorbeschouwing start reeds om 19u40

Proximus biedt tijdens de wedstrijden van het WK, net zoals in de Champions League en het Belgisch voetbal, een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top