Er was eens een Rode Duivel: Michel De Groote

Voetbal | In 2022 blikt Proximus Pickx terug op Rode Duivels die slechts een voetnoot in de geschiedenis van onze nationale ploeg zijn. Hoewel zij slechts een handvol wedstrijden internationals waren, zijn ze toch opgenomen in het geschiedenisboek van onze nationale ploeg. Deze keer hebben we het over Michel De Groote.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Michel De Groote begon op jonge leeftijd te voetballen bij Ruisbroek, waar ook de legendarische Jef Jurion voetbalde. Op zijn 15de kwam het grote RSC Anderlecht hem op het spoor. Hij kwam eerst uit in de jeugdopleiding van de Brusselaars en op zijn 20ste maakte de linksachter er zijn debuut voor het eerste elftal. Hij mocht vaak opdraven in de eerste ploeg, maar in 1977 verkoos hij om naar Club Luik te verkassen.

Daar speelde hij twee seizoenen, waarna hij terugkeerde naar Anderlecht. De Groote werd een meubelstuk van Anderlecht, want hij speelde er maar liefst 10 seizoenen. Hij won er 4 landstitels, 2 keer de Belgische beker, 1 keer de UEFA Cup en 1 keer de Europese Supercup.

Guy Thys

In 1989 versierde hij op 33-jarige leeftijd een transfer naar AA Gent. Daar zou hij uiteindelijk drie seizoenen spelen. Hij sloot op 36-jarige leeftijd zijn carrière af bij Lembeek. De Groote speelde dus jarenlang voor Anderlecht en daardoor liep hij ook in de kijker van de nationale ploeg.

In 1981 werd hij voor het eerst opgeroepen door Guy Thys voor de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Nederland, maar hij kreeg geen speelminuten. De Groote moest nadien wachten tot maart 1983 toen Thys hem weer bij de selectie haalde. In het EK-kwalificatieduel tegen Oost-Duitsland mocht hij aan de partij beginnen, maar tijdens de rust werd hij gewisseld voor Marc Baecke. België won met 1-2 en een maand later ontvingen de Rode Duivels Oost-Duitsland in Brussel. De Groote speelde 90 minuten en won met 2-1.

De Groote hoopte op een EK-selectie, maar Thys liet hem thuis. Enkele maanden na het EK riep Thys hem op voor de WK-kwalificatiematchen tegen Griekenland (0-0) en Albanië (2-0-nederlaag). De Groote speelde weer twee keer 90 minuten. Nadien zat hij nog in de selectie voor het legendarische kwalificatieduel tegen Nederland, waar België zich ondanks een 2-1-nederlaag toch plaatste voor het WK 1986. De Groote ging niet mee naar Mexico en speelde nadien geen minuut meer voor België.

Fan van deze reeks? Ontdek dan hier het verhaal van Frank Mariman.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top