Toen Tony Hawk als eerste ooit een '900' realiseerde

Sport | Tony Hawk is misschien wel de meest iconische figuur uit de skateboardgeschiedenis. In 1999 werd de Amerikaan, die zelfs de eer had een reeks videogames aan zijn naam te verbinden, de eerste skateboarder die succesvol een '900' wist uit te voeren.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Tony Hawk is een levende legende als skateboarder. Hawk werd op amper 14-jarige leeftijd als prof gelanceerd door het bedrijf Powell Peralta, opgericht door George Powell en Stacy Peralta. Hij maakte al snel naam in de discipline street en vert – skateboarden op een ramp – door talloze wedstrijden te winnen. In 1993 - op 25-jarige leeftijd - richtte hij zijn eigen skateboardmerk op met freestyler Per Welinder, dat de naam Birdhouse Project aannam en later Birdhouse werd.

Een ongeziene prestatie

Hawk bleef successen boeken, vooral tijdens de X Games. Deze jaarlijkse wedstrijd brengt verschillende extreme sporten samen. Tijdens de editie van 1999 in San Francisco schreef de toen 31-jarige Hawk geschiedenis. Op 27 juni nam hij deel aan de 'Jam-sessie', waar tal van skateboarders twintig minuten lang het beste van zichzelf geven en de beste ‘moves’ bovenhalen. Hawk, die als bijnam ‘Birdman’ had, wist na herhaaldelijk proberen uit te pakken met de eerste ‘900’ uit de geschiedenis. Dat is een actie waarbij hij 2,5 keer rond zijn as draaide in de lucht, met andere woorden 900 graden.

"Het is de beste dag van mijn leven", vertelde Hawk na zijn prestatie, die van hem de meest populaire skateboarder ter wereld maakte. Hij besloot om zich terug te trekken uit de professionele competitie, maar bleef tot 2003 deelnemen aan de X Games. Nadien legde hij zijn skateboard in de kast.

Voor altijd een legende

Hawk legde het echter niet lang weg, want hij bleef wel trainen voor zijn plezier. Vele jaren na zijn eerste ‘900’ deed hij het nog eens op 43- en 48-jarige leeftijd. In 2021 kwam hij op zijn 53ste nog een keer uit zijn pensioen om deel te nemen aan de Vert Best Trick of the X Games, waar hij toch nog vierde werd op negen deelnemers.

Het record uit 1999 ging maar liefst 13 jaar mee. In 2012 slaagde zijn jonge landgenoot Tom Schaar erin om een ‘1080’, drie keer volledig rond zijn as, uit te voeren. Sinds Hawk het voor het eerst deed, volgden er nadien nog een dozijn skateboarders die in zijn voetsporen wisten te treden. Hawk blijft echter in de geschiedenisboeken staan als de eerste die daarin wist te slagen.

Toon Dirckx en de Belgische skateboardster Sarah De Laet komen terug op deze prestatie in de tweede aflevering van de show 'Mijlpaal', deze maandag om 22u25 op Pickx+ (kanaal 13).

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top