Deze vijf spelers groeiden dankzij het WK uit tot legendes

Sport | Ze schitterden voor hun land, soms alleen voor de duur van één toernooi, maar blonken zodanig uit dat ze de geschiedenis ingingen als voetballegendes. Pickx noemt vijf spelers die een onuitwisbare stempel hebben gedrukt op de geschiedenis van het WK en die hun internationale faam te danken hebben aan het grootste voetbalevenement ter wereld.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Roger Milla

Als Roger Milla wereldwijd wordt erkend als een van de beste spitsen van het Afrikaanse continent, dan is dat grotendeels te danken aan zijn prestaties op het WK. De 38-jarige Kameroener, die uit zijn internationale pensioen kwam om deel te nemen aan het WK 1990 in Italië, bracht een groot deel van zijn carrière door in de Ligue 1 en zou zijn stempel drukken op het toernooi. Milla en zijn team waren een sensatie en bereikten voor het eerst de kwartfinales. De spits, die zijn doelpunten steevast vierde met een dansje, scoorde vier keer en werd uitgeroepen tot nationale held. Milla stopte niet na het WK 1990. Vier jaar later was hij terug op het WK en scoorde op zijn oude dag zelfs tegen Rusland, waardoor hij zich met 42 jaar en 39 dagen tot oudste doelpuntenmaker in de WK-geschiedenis kroonde.

Salvatore Schillaci

Ook een andere spits schitterde op het WK 1990. Voor zijn thuispubliek zou de 25-jarige "Toto" Schillaci zichzelf overstijgen. De revelatie, die een jaar eerder nog in de tweede divisie speelde, had bij aanvang van het toernooi slechts één cap op zijn naam staan. De aanvaller van Juventus kwam als invaller op tegen Oostenrijk en bevrijdde Italië met een winnende kopbal. Daarna stapelde hij de doelpunten op voor de Squadra, die de halve finales niet haalde, en werd topscorer van het toernooi met 6 doelpunten. Het WK was, naar eigen zeggen, zijn enige echte hoogtepunt: “Mijn carrière duurde in zekere zin drie weken. Maar ik zou ze voor geen goud willen ruilen voor titels”, zou hij later verklaren. Daarna stopte hij met scoren voor zijn club en verloor hij zijn plaats in de nationale ploeg. Na een passage bij Inter ging hij op 30-jarige leeftijd uitbollen in Japan, waar hij zijn voetbalschoenen na drie jaar aan de haak hing.

Oleg Salenko

Over vallende sterren gesproken, dit is een ander voorbeeld. Bij het grote publiek was de Russische spits vóór het WK van 1994 nauwelijks bekend, maar hij zou in de Verenigde Staten zijn stempel drukken op de geschiedenis van het toernooi. Hoewel hij nog nooit een doelpunt had gemaakt in zijn weinige interlands, scoorde Salenko vijf keer tegen Kameroen en werd hij gedeeld topscorer van het toernooi met de Bulgaar Hristo Stoitchkov, met in totaal zes doelpunten. De Rus speelde echter vier wedstrijden minder door de uitschakeling van zijn team in de eerste ronde. Een huzarenstukje. De voormalige Dynamo Kiev-speler, die nooit meer scoorde voor zijn land en daarna nooit echt naam kon maken op clubniveau, blijft de enige speler in de geschiedenis die vijf doelpunten maakte in één WK-wedstrijd.

Just Fontaine

Natuurlijk schitterde de Fransman tijdens zijn carrière niet alleen op het WK. De man die speelde voor OGC Nice en vooral voor Stade de Reims werd echter een voetballegende op het WK van 1958 in Zweden. De productieve aanvaller was de man van het toernooi en droeg in hoge mate bij aan de derde plaats van Les Bleus met zijn 13 doelpunten, een record dat nog nooit is geëvenaard, waaronder een viertal doelpunten tegen West-Duitsland. En dan te bedenken dat de man uit Marrakech, die zijn voetbalcarrière beëindigde in 1962, pas een startplaats kreeg toen René Bliard geblesseerd raakte...

Guillermo Ochoa

De 37-jarige Mexicaan is één van die keepers die altijd schitteren op grote internationale toernooien. Hoewel zijn clubcarrière nooit echt van de grond kwam, is de voormalige Standard-doelman een legende geworden in zijn land en een enorm populair figuur over de hele wereld dankzij zijn prestaties op het WK. Het was in 2014 dat Memo zijn status vestigde, na een memorabele wedstrijd tegen Brazilië waarin hij uitblonk met een reeks reddingen en reflexen. Vier jaar later werd Mexico ingedeeld in een zware groep, maar het kon opnieuw rekenen op de sprankelende vorm van de doelman om achtste finales te bereiken. In Qatar voegt Ochoa zich bij een zeer select kransje spelers die, net als zijn landgenoot Andres Guardado, Lionel Messi en Cristiano Ronaldo, aan hun vijfde WK deelnemen.


Volg het WK 2022 van 20 november tot 18 december via Eén en Canvas, beschikbaar in het tv-basisaanbod van Pickx. Geniet via de Pickx-app van alle wedstrijden met de interactieve video. Verder vind je alle actua omtrent het WK terug op Pickx.be.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top