One day, one goal: Paulo Sousa zet ex-club Juventus een hak

Sport | Paulo Sousa was een energierijke middenvelder die een mooie carrière kende. De Portugees speelde onder meer voor de Griekse topclub Panathinaikos. Hij maakte daar furore met onder meer een prachtig doelpunt tegen zijn vorige werkgever Juventus. Een terugblik.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Paulo Sousa speelde in het seizoen 2000-2001 voor Panathinaikos. De technisch vaardige middenvelder was toen al op zijn retour op zijn 30ste. Op 8 november 2000 speelde hij met de Griekse club in de groepsfase van de Champions League tegen zijn ex-club Juventus.

Enig mooi doelpunt

Na 7 minuten kreeg zijn team een vrije trap. Sousa zette zich achter de bal en iedereen verwachtte een voorzet. Doelman Edwin van der Sar anticipeerde daar ook op en zette al een stapje naar links, maar daardoor liet hij zijn rechterhoek te fel open. Sousa had dit gezien en besloot van een behoorlijke afstand op doel te trappen en hij krulde het leer enig mooi in doel: 1-0. Het was het begin van een prachtige avond, want Panathinaikos won met 3-1.

Paulo Sousa kende een zeer mooie carrière. Hij brak als jonge voetballer door bij Benfica en hij maakte nadien de zeer gevoelige overstap richting rivaal Sporting Clube de Portugal. Na één seizoen plukte Juventus hem daar weg voor 4 miljoen euro. Hij speelde twee jaar in Turijn en won daar de Champions League, de landstitel, de Italiaanse Supercup en de Italiaanse beker. Sousa verkaste nadien voor 3,6 miljoen euro naar Borussia Dortmund en dat werd weer een schot in de roos met het winnen van de Champions League en de Duitse Supercup.

Clubhopper

De middenvelder, die ook 52 keer Portugees international was, was echter een clubhopper en speelde in de jaren daarna ook nog voor Inter, Parma, Panathinaikos en Espanyol Barcelona. In 2002 hing hij op amper 31-jarige leeftijd de schoenen aan de haak. Drie jaar later startte hij aan zijn carrière als coach. Hij werd eerst trainer bij de U16 van Portugal en nadien ging hij aan de slag als assistent-trainer bij het eerste team van Portugal.

Vanaf 2008 ging hij op eigen benen staan en tekende hij als hoofdtrainer bij de Engelse club Queens Park Rangers. De afgelopen veertien jaar kende Sousa – die in België ook regelmatig werd gelinkt aan Anderlecht en Standard maar er nooit tekende – heel veel clubs. Net zoals in zijn spelerscarrière werd hij een clubhopper. Sousa werkte bij Swansea City, Leicester City, Videoton FC, Maccabi Tel Aviv, FC Basel, Fiorentina, TJ Quanjian, Bordeaux, Polen (bondscoach) en Flamengo was zijn laatste club. Daar werd hij in juni ontslagen en ondertussen is de 52-jarige manager op zoek naar een nieuwe uitdaging.

Fan van deze reeks? Herbeleef dan hier het prachtige doelpunt van Aaron Winter.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top