Waarom Gerard Piqué zijn carrière plotsklaps beëindigt

Sport | De aankondiging kwam als een donderslag bij heldere hemel. Terwijl hij nog tot 2024 onder contract staat, kondigde Gerard Piqué aan dat hij over enkele dagen, midden in het seizoen, met pensioen gaat. Wat ligt er aan de basis van die verrassende timing?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Barça moet binnenkort afscheid nemen van een van zijn legendes. Na 615 wedstrijden voor de Blaugrana heeft Gerard Piqué aangekondigd dat hij met vrijwel onmiddellijke ingang zijn voetbalschoenen aan de haak hangt. "De wedstrijd van zaterdag (tegen Almeria, nvdr.) wordt mijn laatste in Camp Nou", zei hij in een video op Twitter. Piqué, die met de Catalaanse club drie Champions Leagues, acht competitietitels en zeven nationale bekers won, heeft ook alles gewonnen met het Spaanse nationale team: de Wereldbeker van 2010 en de EK's van 2008 en 2012.

Maar de sportieve en extra-sportieve situatie van de 35-jarige centrumback heeft hem gedwongen eerder dan verwacht met pensioen te gaan. Hij heeft altijd gezegd dat hij eerlijk zou zijn en Barça zou verlaten als hij vindt dat hij niet meer het niveau heeft om voor zo'n veeleisende club te spelen. Dat moment lijkt nu gekomen. Al enige tijd is Piqué ver verwijderd van zijn beste vorm en is hij geen basisspeler meer. Hij is zelfs de laatste centrale verdediger in de pikorde van Xavi, zijn voormalige ploeggenoot die zijn coach bij Barça werd.

Naar de uitgang geduwd

Naast het veld heeft Piqué ook een paar moeilijke maanden achter de rug. Hij kwam regelmatig in het nieuws vanwege zijn relatie met de Colombiaanse zangeres Shakira en heeft naar verluidt geleden onder hun recente breuk. Al waren zijn relationele perikelen geen beslissende factor in zijn beslissing om te stoppen met voetbal. De Catalaan voelde zich vooral steeds meer ongewenst en dood gewicht bij zijn geliefde club.

Piqué voelde zich niet gesteund, zeker niet na zijn Champions League-inzinking tegen Inter Milan, die hem de toorn van de pers en de spot van de sociale media opleverde. De verdediger was ook niet opgezet met uitspraken van enkele zwaargewichten in het Barça-bestuur, die verklaarden dat zijn salaris en dat van Jordi Alba te zwaar op de financiën van de club wegen. Volgens die bestuursleden zou de noodlijdende clubkas pas aan het einde van hun zware contract aangezuiverd kunnen worden.

Ten slotte heeft de Catalaan zijn carrière na het voetbal al voorbereid en zal hij vanaf komende zondag voldoende om handen hebben. Na een opleiding aan Harvard werd hij een echte zakenman door het opzetten van bedrijven in verschillende sectoren. Zo heeft hij de Davis Cup in 2019 hervormd via Kosmos Holding, een metamorfose die veel stof heeft doen opwaaien in de tenniswereld. Eén ding is zeker: Piqué zal niet langer als zondebok kunnen worden gebruikt als het misgaat in Barcelona...

Volg het beste van La Liga het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top