Rocha (Lierse) staat al vijf matchen droog; maar blijft cruciaal: "Tegenstanders dekken nu feller door op hem"

Sport | Na een vliegende start (zeven goals in vier matchen) lijkt Leonardo Rocha een kleine terugval te kennen bij Lierse Kempenzonen. De Portugese spits staat inmiddels al vijf matchen droog en zag zo zijn voorsprong in de topschutterslijst smelten als sneeuw voor de zon. Sinds dit weekend moet hij zijn eerste plek in de schuttersranking zelfs delen met Lucas Stassin (RSCA Futures) en Thierno Barry (SK Beveren).

Door Pickx

Deel dit nieuws

Toch maken ze zich bij Lierse allerminst ongerust over de doelpuntenstop van Rocha. De Portugees heeft namelijk nog andere belangrijke belangrijke troeven waarmee hij zijn team vooruit helpt. "Leo heeft ook een grote waarde als bliksemafleider", vertelt coach Tom Van Imschoot bij onze redactie. "Hij scoort misschien minder in de laatste matchen, maar hij gaf wel drie assists in de laatste vier duels."

Zowel tegen Lommel als tegen SL16 FC leverde Rocha inderdaad een assist af terwijl Vekemans bij een derde situatie van dichtbij kon scoren nadat Rocha zijn poging tegen de paal zag stranden. Hierdoor was de rijzige aanvaller direct betrokken bij maar liefst 12 van de 21 goals die Lierse dit seizoen al scoorde.

Dat Rocha nu eerder in een rol als bliksemafleider zit, ligt volgens Van Imschoot dan ook voornamelijk aan de ingesteldheid van de tegenstanders. "Na zijn karrevracht aan goals in het begin van het seizoen, merk je nu dat de tegenstanders wel fel doordekken op hem", aldus Van Imschoot. Hierdoor krijgen de teammaats natuurlijk wel wat meer ruimte om hun kans te wagen, maar niet iedereen heeft het torinstinct van de Portugees natuurlijk.

Droogte

Toch zal Rocha allicht zelf wel hopen dat hij snel zelf weer aan het kanon kan staan. De spits stond nog nooit meer dan vijf duels droog in 1B. Bij Lommel (2018-2019) bleef hij slechts één keer drie opeenvolgende duels doelpuntenloos, terwijl hij bij RWDM (2021-2022) ook slechts één keer vijf duels op een rij niet kon scoren. Volgend weekend wacht Jong Genk; de ploeg die al het meeste goals incasseerde dit seizoen (23).

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top