De dag dat Bordeaux stuntte tegen Bayern in de Champions League

Sport | De Girondins stuntten in 2009 in de groepsfase van de Champions League met een 2-0-zege in de Allianz Arena. Bayern München, de latere finalist, had nochtans kleppers als Robben, Klose en Van Bommel in stelling gebracht.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Op 3 november 2009 versloegen de troepen van Laurent Blanc de Rekordmeister onder leiding van Louis Van Gaal, met sterren als Lahm, Robben, Klose, Van Bommel en Schweinsteiger in de ploeg, met 2-0 voor de ogen van 66.000 verbijsterde toeschouwers in de Allianz Arena.

Een krachttoer, vooral omdat de Fransen Bayern een maand eerder al hadden verslagen in eigen stadion. Op dat moment was het team van Bordeaux op de top van zijn kunnen, met Yoann Gourcuff en Marouane Chamakh als gouden exponenten.

Robben

De 0-2-overwinning van Bordeaux was een vernedering voor de Europese grootmacht. Voor de eerste keer in de geschiedenis van de Champions League overleefden de Girondins de groepsfase, ondanks een eerste helft waarin ze gedomineerd werden door het offensieve Bayern – zonder Franck Ribéry.

In de 37ste minuut opende Gourcuff de score na een vrije trap van Wendel, die de vrijstaande Bretoen vond bij de tweede paal. Na de rust gooide Van Gaal zijn landgenoot Arjen Robben in de strijd, terug van een operatie aan zijn rechterknie. De Nederlandse winger kwam in de plaats van Klose.

Bayern finalist

Toen de Duitse aanvallen keer op keer afgeslagen werden, besloot Van Gaal om zijn systeem te veranderen en zoveel mogelijk risico’s te nemen: in de 59e minuut wisselde de oefenmeester verdediger Edson Braafheid voor spits Mario Gomez. Die ingreep bracht weinig zoden aan de dijk: in de 90ste minuut verdubbelde de Marokkaan Chamakh de score, geholpen door een slechte redding van doelman Butt.

Bordeaux bereikte dat seizoen uiteindelijk de kwartfinale van de Champions League, waarin het sneuvelde tegen de landgenoten van Olympique Lyon. Bayern speelde de finale in Madrid en greep uiteindelijk net naast de beker met de grote oren, die Inter wegkaapte dankzij twee treffers van Diego Milito.

Andermaal... In sport kan alles!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top