One day, one goal: Vicente Engonga maakt jongensdroom waar met doelpunt

Sport | Scoren blijft het mooiste wat er is voor een voetballer. Vraag dat maar aan Vincente Engonga. Als speler van Real Mallorca was hij in het verleden bijzonder gelukkig nadat hij misschien wel zijn mooiste doelpunt ooit scoorde op het veld van Athlétic Bilbao.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Op 1 oktober 2000 moest Real Mallorca op bezoek gaan bij Athlétic Bilbao. Dat is altijd een moeilijke uitwedstrijd, maar na 36 minuten kwam er een onvergetelijk moment voor Vicente Engonga.

Droom van elke voetballer

Mallorca nam op dat moment een hoekschop. Het leer werd door een thuisspeler weggekopt en de bal belandde net buiten het strafschopgebied voor de voeten van Engonga. Instinctief nam hij de bal meteen op de slof, zonder hem te laten botsen, en hij zag dat het leer heerlijk tegen de netten knalde. In veel situaties belandt dergelijk schot in de tribunes, maar Engonga raakte de bal met zeer veel gevoel. Een droom van een doelpunt voor de toenmalige speler van Mallorca.

Bilbao zou achteraf nog met 2-1 winnen, maar het werd wel een sensationeel seizoen voor Mallorca. Het eindigde dat seizoen op een knappe derde plaats op amper 9 punten van kampioen Real Madrid. Mallorca had in die periode een geweldige ploeg met illustere namen als Carlos Roa, Samuel Eto'o, Finidi George, Albert Luque en Miguel Nadal. De iconische coach Luis Aragonés stond aan het roer

Mooie carrière

Vicente Engonga, op onderstaande foto in de achtervolging bij Francesco Totti, was de speler die als defensieve middenvelder voor het evenwicht zorgde. Een breker met goede voetjes. Hij speelde vijf seizoenen voor Mallorca en het waren de gouden jaren van het team. Hij mocht in die periode ook 14 keer het truitje van Spanje dragen. Hij was er onder meer bij op het EK 2000, maar daar bleef hij op de bank. Bij Mallorca was zijn doelpunt op het veld van Bilbao op persoonlijk vlak zeker een hoogtepunt. Engonga scoorde in zijn carrière immers maar 6 goals voor Mallorca en dat in 180 wedstrijden.

De Spanjaard speelde in eigen land ook nog voor Real Valladolid, Celta de Vigo, Valencia en Real Oviedo. Hij ging een buitenlands avontuur aan bij het Engelse Coventry City, waar hij slechts een half seizoen actief was. Daar hing hij in 2003 op 37-jarige leeftijd de schoenen aan de haak. Na zijn carrière als voetballer was hij coach van het nationaal elftal van Equatoriaal-Guinea, de beloften van Mallorca en hij was ook ‘Academy Manager’ bij Kitchee. Dat is een club in Hong Kong. Daar vertrok hij in 2005 en sindsdien ging hij niet meer aan de slag bij een club.

Fan van deze reeks? Herbeleef de magische avond van Lorenzo Staelens tegen Anderlecht.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top